0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Droogte: nu feitelijk watertekort

Donderdag 2 augustus 2018
Droogte: nu feitelijk watertekort
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Sinds vandaag is er in heel Nederland en dus ook in Flevoland sprake van een feitelijk watertekort, maar er is geen tekort aan drinkwater. Ook de veiligheid van dijken en de energievoorziening is niet in het geding.

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanwege het tekort heeft het zogeheten Managementteam Watertekorten de situatie opgeschaald naar niveau 2.

Pompen uit IJssel-/Markermeer kan doorgaan
De waterschappen kunnen nog drie weken dezelfde hoeveelheid water uit het IJssel- en Markermeer blijven pompen maar niet meer, aldus Michelle Blom van het managementteam. Wel zal per regio moeten worden bekeken welke activiteit prioriteit moet krijgen bij gebruik van water: de industrie, scheepvaart, landbouw. Burgers wordt opgeroepen zuinig met (drink)water om te gaan en niets te verspillen. De vraag naar water is de laatste weken met veertig procent gestegen.

Neerslag
Hoewel er vanaf halverwege volgende week meer kans is op neerslag, is dat niet voldoende om de droogte te verhelpen. Er is zeker twee tot drie maanden neerslag nodig om de gevolgen van de droogte op te heffen.

Landbouw
Om de landbouw tegemoet te komen, wil het ministerie van landbouw toestaan om langer mest uit te rijden. Door de droogte is er een tekort aan veevoer. Na overleg met 'Brussel' is afgesproken dat vee ook minder 'groen' veevoer mag gebruiken.
Het Rijk is niet van plan boeren te compenseren. Droogte is een risico waartegen boeren zich kunnen verzekeren.

Blauwalg verdubbeld
Volgens dijkgraaf Hetty Klavers van het Waterschap Zuiderzeeland en de Unie van Waterschappen is het aantal meldingen over blauwalg de afgelopen week verdubbeld. Op steeds meer plaatsen is de waterkwaliteit achteruit gegaan en is er naast blauwalg sprake van zuurstoftekort, botulisme. Door een hogere temperatuur kan op sommige plaatsen de situatie ontstaan dat bedrijven hun warme water niet meer in het oppervlaktewater mogen lozen.
Per regio moet worden bekeken of een beregeningsverbod wordt ingesteld. Door het droogvallen van tochten en watergangen is niet overal meer water.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Waterschap
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Weer
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top