Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Zweefvliegers vechten tegen windmolens

Maandag 22 juli 2019
Zweefvliegers vechten tegen windmolens
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - "We voelen ons een moderne Don Quichot. Hij vocht in het verhaal tegen windmolens en nu doen wij dat ook", zegt voorzitter Joop Ramaekers van Zweefvliegclub Flevo bij Biddinghuizen. Don Quichot vocht tegen iets dat niet te veranderen was. De leden van de zweefvliegclub hopen dat zij nog wel mogelijkheden hebben in hun strijd tegen de windmolens.

De provincie wil onder meer op de plek van de zweefclub bij Biddinghuizen windmolens plaatsen. "Als er op 50 meter van onze landingsbaan molens komen, kunnen wij natuurlijk niet meer vliegen. Dat wordt veel te gevaarlijk. Het gaat op deze plek maar om acht of negen molens die volgens mij ook prima ergens anders kunnen staan", stelt Ramaekers.

Lelystad Airport
"Het lijkt erop dat de provincie dacht dat wij toch weg zouden moeten vanwege de uitbreiding van Lelystad Airport. Wij hebben altijd gezegd dat dit niet zou hoeven, omdat over de hele wereld vliegvelden en zweefvliegvelden dicht bij elkaar liggen", aldus Ramaekers.

Inmiddels blijkt dat de beide velden inderdaad naast elkaar kunnen bestaan. Ook de provincie bevestigt dit. Maar nu zou de club toch moeten vertrekken door de komst van de windmolens.

Alternatief
"Het leek erop dat we konden verhuizen naar Gelderland. Een mooie plek, nog dichter bij de Veluwe, waar we graag vliegen. Maar die plek lijkt toch geen optie. Ook in Gelderland worden windmolens gebouwd en Defensie heeft de plek nodig om te oefenen", zegt Ramaekers. De provincie denkt dat er nog plaats is voor de zweefvliegers in Noordoostpolder, maar de club wil daar niet naartoe. De aangewezen plek zou ongeschikt zijn om goed te vliegen en de reisafstand voor de leden zou te groot worden.

Overleg
De club wil nog steeds een overleg met de provincie voor een goede oplossing. Ramaekers: "Het liefst zien we dat de molens niet op deze plaats komen. Als dat niet lukt, willen we graag verhuizen naar een goede andere locatie. Maar dat moet dat wel een geschikte toekomstvaste plek zijn, anders gaan wij hier gewoon niet weg. Dan maar doen als Don Quichot."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
Adverteerder in de rubriek Zweefvliegen
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top