AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Teakhouten meubelen PolderTEAK

In vogelvlucht: De teunisbloem

Woensdag 31 juli 2019
In vogelvlucht: De teunisbloem
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De teunisbloem.

De teunisbloemen zijn pioniers en dus te vinden langs wegen, ruigtes en industrieterreinen op voedselarme gronden. Het eerste jaar van de teunisbloem is het bladrozet waarbij de wortel wordt gevormd. Het tweede jaar krijgt de teunisbloem de stengel met bloemen. De teunisbloemen ontvouwen zich in de avond of de nacht. Ze bloeien 24 uur en verwelken daarna. Het is de moeite waard om 's avonds te kijken hoe deze mooie plant haar bloemen ontvouwt. Dit gebeurt echt in een recordtempo en is een bijzonder natuurmomentje.


De bloemen zijn fel geel van kleur en bloeien van de zomer tot laat in de herfst, de zaden rijpen van augustus tot november. De bloemen verspreiden een heerlijke zoete geur. Hier komen voornamelijk nachtvlinders op af en overdag andere insecten zoals bijen.

De Nederlandse naam Teunisbloem wijst op het moment van bloei, namelijk de naamdag van Sint Antonius van Padua.


De zaden worden gebruikt voor het winnen van teunisbloemolie. Deze olie heeft een hoge concentratie onverzadigde vetzuren oftewel omega 6 vetzuren. De olie zou ontstekingsremmend werken. De bladeren zijn tijdens de WOII gebruikt als tabak en de hoofdtak werd gebruikt als tak bij de handboor voor het maken van vuur.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
Adverteerder in de rubriek Natuur
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top