Tel. 0321-333169 Peter Evers
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Aangetaste buxus? Plant en takken moeten bij restafval

Woensdag 18 september 2019
Aangetaste buxus? Plant en takken moeten bij restafval
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. Veel buxusplanten zijn aangevreten door de rupsen van de buxusmot. Wilt u een aangetaste buxusplant weggooien, dan mag dat niet in de gft-container. De aangetaste takken en de plant moet u in een afgesloten zak weggooien als restafval.

Weggooien voorkomt verspreiding
Belangrijk is om de verspreiding van de eitjes, rupsen en poppen zoveel mogelijk te voorkomen. Voer daarom de afgeknipte takken of de verwijderde plant(en) onmiddellijk af in een afgesloten zak en gooi deze in de restafvalcontainer. Aangetaste buxus mag niet bij het gft. Het gft wordt namelijk gecomposteerd en de buxusmot kan in verpopte vorm het composteerproces overleven. De aangetaste takken en planten dienen dan ook in gesloten afvalzakken als restafval te worden aangeboden. Zelf brengen bij de milieustraat kan ook.

Bestrijding is noodzakelijk
De schade die de beestjes aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Tijdens het hele groeiseizoen zijn er rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.

Wees er snel bij om de rupsen te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot. Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. Aangevreten planten zijn vaak prima in staat om zich te herstellen, maar staan er dan wel een poos aangetast bij. Helaas blijven er veelal voldoende eitjes, rupsen of poppen aanwezig om de herstellende plant opnieuw kaal te vreten. Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief bestrijden. De buxusmot verspreidt zich namelijk snel.

Japanse hulst is een alternatief
Als alle buxusplanten zijn aangetast, is het een optie om de planten te vervangen door bijvoorbeeld een Japanse hulst. Dit is een plant die qua uiterlijk op de buxus lijkt en in de tuin dus hetzelfde effect heeft. Deze plant is echter ongevoelig voor de buxusmot en andere plagen die de buxus wél aantasten.

Meer informatie
Meer informatie over het herkennen en bestrijden van de buxusmot vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die is te vinden via http://www.nvwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/buxusmot.

Bron: Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Natuur
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top