Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Huisarts: Windmolens verder weg zetten vanwege gezondheidsrisico's

Vrijdag 25 oktober 2019
Huisarts: Windmolens verder weg zetten vanwege gezondheidsrisico's
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Huisarts Paul Kemps uit Swifterbant pleit ervoor dat windparken verder weg komen te staan om gezondheidsklachten te voorkomen. Windmolens zouden dan minimaal tien keer de tiphoogte bij dorpen en steden vandaan moeten staan, zoals dat in de Duitse deelstaat Beieren ook de regel is.

"Duitsland is een gidsland wat betreft windenergie", zegt Kemps tegen De Telegraaf. Hij is bezorgd over meerdere windparken met molens tot 240 meter in Flevoland. ''Die regels in Beieren zijn er niet voor niets. Ook wij moeten dit nu regelen, want als de molens er straks staan, zitten we er tientallen jaren aan vast."

Volgens de huisarts kunnen de slagschaduw, het hoorbare gezwiep en het laagfrequente gebrom van molens zorgen voor gehoorschade, slaapstoornissen, hartproblemen en depressie.

'Ogen niet sluiten'
Kemps zegt tegen de krant dat de politiek de ogen niet mag sluiten voor de gezondheidsrisico's en de mogelijk stijgende zorglasten. ''Waarschuwende onderzoeken stapelen zich op. Maar in Nederland doen we alsof er niets aan de hand is. Want de windindustrie wil haar projecten liever niet kwijt, boeren vinden die paar ton subsidie per jaar prachtig en het kabinet denkt alleen in klimaatdoelen. Maar omwonenden zitten straks met de ellende."

Positieve reacties
Actiegroepen die zich bezighouden met windmolens reageren positief op het voorstel van de huisarts. Zo ook Lies Zondag, voorzitter van stichting Platform Tegenwind N33. ''Tien keer de tiphoogte of ten minste twee kilometer afstand tot woonkernen is een verstandig uitgangspunt."

Ook Kees Pieters van Nederwind, een collectief van 31 kritische bewonersgroepen, omarmt de oproep van de bezorgde arts. ''In de afzonderlijke juridische procedures die burgers voeren tegen windplannen, wordt Beieren vaak aangehaald. Helaas is de politiek tot nog toe doof voor onze zorgen."

Deze week waren een aantal GGD's nog in het nieuws omdat ze een gezamenlijke brief aan het kabinet schreven over het klimaatbeleid. Ze riepen Den Haag onder meer op naar de geluidsoverlast van windmolens te kijken.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top