Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Flevolamb Flevolamb
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Inwoners teleurgesteld over besluit windmolens

Donderdag 9 januari 2020
Inwoners teleurgesteld over besluit windmolens
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Inwoners en actiegroepen in Ketelhaven en Biddinghuizen zijn zeer teleurgesteld dat de windmolens van Windplan Groen toch niet verder van hun woonkernen af komen te staan.

De gemeente Dronten maakte woensdag bekend dat alternatieven niet haalbaar zijn om molens te verplaatsen die het dichtste bij de kernen staan.

En dus komt er één molen van 249 meter hoogte van Windkoepel Groen op 900 meter van Ketelhaven en komen er vijf aan de rand van Biddinghuizen. Totaal bestaat het windpark uit negentig molens.

"Niet geluisterd naar argumenten"
Kees Bakker van de Commissie Windplan Groen Ketelhaven is diep teleurgesteld. "We hebben heel veel argumenten aangedragen, zodat de gemeente rekening kon houden met de mensen die hier wonen. Helaas is daar niet naar geluisterd."
De commissie heeft meermaals voorgesteld dat de molens op minimaal 2,5 kilometer van de bebouwing zouden komen, maar steeds werd dat als onhaalbaar afgewezen.

Bakker is niet overtuigd van de argumenten die de gemeente aanvoert. Zo zou verplaatsing of vermindering van het aantal molens niet mogelijk zijn om technische, juridische, planologische en economische redenen.

Hij snapt niet dat enkele molens bij Ketelhaven niet weg kunnen, terwijl er vlakbij Lelystad Airport twintig stuks wel uit het plan zijn geschrapt. "Zonder enig protest." Hij bespeurt vooral onwil bij de overheid om rekening te houden met de wensen van burgers.

Biddinghuizen wil betere onderbouwing
Ook Rutger Steenbeek van de Actiegroep Windmolens Biddinghuizen leest in de brief van de gemeente veel argumenten om de molens niet te verplaatsen, maar ook hij wil daar wel een betere onderbouwing voor zien.

Zo twijfelt Steenbeek aan het argument dat er in Windplan Groen niet minder molens dan de nu geplande negentig kunnen komen, omdat krachtigere molens nog niet beschikbaar zijn. "Als je ziet hoe bij de plaatsing van de molens in Noordoostpolder de techniek en capaciteit in twee jaar zijn verbeterd, waarom concluderen we dan nu dat dit over twee jaar niet kan?"

Ook mist Steenbeek een financiële onderbouwing voor het argument dat het windplan niet haalbaar is, als het door vertraging SDE-subsidie van het Rijk misloopt.
Hij was verrast te lezen dat hun alternatief voor een rij molens bij de Oudeboschtocht niet mogelijk is vanwege een laagvliegzone van Defensie. "Daar heb ik nooit eerder iets over gehoord."

Beroepsprocedure bij Raad van State
De commissie uit Ketelhaven en individuele inwoners uit Biddinghuizen hebben een beroepsprocedure ingediend bij de Raad van State. Kees Bakker heeft daar weinig vertrouwen in. "Als je kijkt in de geschiedenis van welke uitspraken er zijn gedaan, dan zijn ze altijd negatief uitgevallen voor de klagers." Wanneer de procedure dient, is nog niet bekend.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top