Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Gemeente overzag gevolgen Windplan Groen niet volledig

Donderdag 9 januari 2020
Gemeente overzag gevolgen Windplan Groen niet volledig
Windpark Noordoostpolder
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten had zich veel eerder moeten realiseren wat de gevolgen zouden zijn van plaatsing van de windmolens van Windplan Groen in Dronten. Dat zegt wethouder Roelof Siepel in reactie op de grote teleurstelling onder bewoners van de dorpskernen en het buitengebied.

Zij maakten bezwaar tegen een aantal uitzonderlijk hoge windmolens dat dicht tegen de bebouwing aan komt te staan. De plannen van initiatiefnemer Windkoepel Groen zijn desondanks niet aangepast. Het rijk dat de plannen regisseert, heeft besloten de bezwaren aan de kant te schuiven.

De gemeente had in het hele proces een bemiddelende rol. Siepel beseft nu dat de gesprekken eerder hadden moeten gaan over de gevolgen van het plan: "Dat had misschien niet tot een andere uitkomst geleid, maar had wel kunnen voorkomen dat nu initiatiefnemers, bewoners van de dorpskernen én bewoners van het buitengebied en overheden op deze manier soms ook wel tegenover elkaar staan."

'Ongeloofwaardige politiek'
Rutger Steenbeek van de Actiegroep Windmolens Biddinghuizen vindt de uitspraak van wethouder Siepel dat de gemeente niet goed in de gaten had wat de gevolgen van de windmolenplannen waren: "erg zorgelijk".

"Dit is wel waar de maatschappij tegenaan loopt en de politiek wordt ongeloofwaardig met dit soort besluiten. Er moet goed nagedacht gaan worden hoe je dit soort ingrijpende plannen in de toekomst gaat aanpakken. De bevolking moet vroegtijdig en op een goede manier worden ingelicht", vindt Steenbeek. Hij voegt daar aan toe: "Siepel deelt dus onze conclusie, dat het jammer is hoe dit allemaal is gelopen".

Raad van State laatste strohalm
De gemeente probeerde de afgelopen periode Windkoepel Groen te verleiden de plannen te wijzigen, om zo de omwonenden tegemoet te komen. Maar alle voorgestelde veranderingen sneuvelden volgens wethouder Siepel op technische of financiële gronden. Alleen een uitspraak van de Raad van State kan er nog voor zorgen dat de plannen veranderd moeten worden. In totaal vijftien inwoners en organisaties zijn naar de Raad gestapt, maar het is nog niet bekend wanneer de zaak dient.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top