Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Flevolamb Flevolamb
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Tel. 0321-333169 Peter Evers

Dronten intensiveert aanpak eikenprocessierups

Woensdag 19 februari 2020
Dronten intensiveert aanpak eikenprocessierups
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De laatste jaren is het aantal rupsen in de gemeente Dronten fors toegenomen. De aanpak wordt daarom de komende jaren geïntensiveerd. De eikenprocessierups werd in 2009 voor het eerst in de gemeente Dronten aangetroffen. In de afgelopen jaren zien we een forse toename van het aantal rupsen. Het aantal nesten is van 2017 op 2018 verdubbeld en van 2018 op 2019 verdrievoudigd.

Dit komt overeen met de landelijke ontwikkeling van de eikenprocessierupsen. Uitroeiing van de eikenprocessierups is niet mogelijk. Er zal daarom, ook in de toekomst, sprake zijn van overlast.

Intensivering
Gemeente Dronten intensiveert de aanpak van de eikenprocessierups. Hiervoor worden bewezen effectieve beheermaatregelen uitgevoerd. In april en mei worden een aantal bomen behandeld met een biologisch middel waardoor de rupsen afsterven. Vanaf het moment dat de rupsen nesten vormen (vanaf mei) worden deze opgezogen. Daarnaast worden onder andere door het ophangen van nestkasten en het aanpassen van het maaibeheer natuurlijke vijanden als mezen en bepaalde insecten aangetrokken.

Eikenprocessierups
Op een groot aantal eikenbomen in Nederland worden in de maanden mei tot en met juli behaarde rupsen aangetroffen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel. Vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en de beheersing van overlast is te vinden op http://www.dronten.nl/eikenprocessierups.

Bron: Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
F 0321-331014
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Natuur
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top