Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Teakhouten meubelen PolderTEAK

Werk aan oeverzwaluwwand Van Werven

Donderdag 12 maart 2020
Werk aan oeverzwaluwwand Van Werven
Foto van een boerenzwaluw ter illustratie
Foto: FreeImages.com / Helga Kupcsik (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - Landschapsbeheer Flevoland organiseert in maart werkdagen op diverse locaties waar een zwaluwwand is ontwikkeld. Eén van de locaties waar gewerkt wordt, is de oeverzwaluwwand op het terrein van Van Werven aan de Biddingringweg.

Eerder deze maand waren er al werkdagen bij het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) in Dronten en bij de Ooievaarsplassen. Aanstaande zaterdag wordt tijdens NLDoet de wand aan de Kwetterwei in Zeewolde onder handen genomen. Op woensdag 18 maart is de oeverzwaluwwand bij Van Werven aan de beurt.

Natuurstrook
De natuurstrook van Van Werven is speciaal terrein, omdat het een onderdeel uitmaakt van een bedrijfsterrein. Het is tot op het pleistoceen zand afgegraven terrein. Daarin bevindt zich onder andere een (nu nog zichtbare) boom vanuit de tijd voor Christus. De strook heeft een bijzondere vegetatie. Er is ook een oeverzwaluwwand, die jaarlijks gebruikt wordt door honderden oeverzwaluwen.

Wand
De wanden moeten jaarlijks worden opgevuld met rivierzand, willen deze in trek blijven. Als pionier zoekt de oeverzwaluw een plaats met vers zand. "En indien nodig wordt de aanvliegroute voor de wand vrijgemaakt van begroeiing", schrijft Landschapsbeheer Flevoland. Dat dit erg bevredigend en succesvol is, blijkt uit de broedresultaten. In 2013 broedde maar liefst ruim 800 van de 1425 zwaluwparen in een door Landschapsbeheer onderhouden wand.

De werkzaamheden zijn tussen 13.00 en 16.00 uur. Opgeven kan bij Jan Nagel (nagel@landschapsbeheer.net). Kijk voor meer informatie op de activiteitenpagina.

Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top