Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Adm. Financiële Advisering Kafa
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Flevolamb Flevolamb

Bakker Tietema overleden

Donderdag 19 maart 2020
Bakker Tietema overleden
Foto: Bakkerij Tietema - rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - Afgelopen nacht is op 92-jarige leeftijd 'dorpsbakker' Egbert Tietema overleden. Biddinghuizen verliest daarmee één van de eerste bewoners en ondernemers. Sinds zijn telefoongesprekken bij de Coen en Sander Show was hij bovendien een bekende Nederlander. In de radioshow op Radio 538 is er vanmiddag een 'In memoriam' tijdens de uitzending. Tietema was al langere tijd herstellende van een galblaasontsteking.

Vanaf de begindagen van Biddinghuizen verkocht Tietema brood in en rond het dorp. Met een bus de brug over het oude land in en door de dorre, kale polder om in het oude dorpscentrum van Biddinghuizen brood te komen brengen. Een houten barak vormde in 1963 de eerste winkel. Later opende de bakker een winkel aan de Baan 12 (het huidige pand van Kruidvat). In Swifterbant kwam een broodbakkerij; in Biddinghuizen werd banket gebakken, in Dronten-Zuid opende een filiaal. Ondertussen is onlangs een vierde vestiging in Dronten centrum geopend en staat de vijfde generatie van de familie aan het roer van het bedrijf. Tot op hoge leeftijd bleef Tietema actief in het bedrijf als bezorger.

Op weg naar Gouden IJsvogel

Inwoner
Niet alleen was Tietema als detaillist een bekende inwoner, ook als persoon was hij markant en zo lang het mogelijk was zette hij zich actief in voor anderen en voor de samenleving. Kerkelijk actief, politiek betrokken en altijd bereid een steentje bij te dragen aan activiteiten in het dorp, zoals bijvoorbeeld bij de opening van een dorpslunch tijdens 40 jaar Biddinghuizen, of als gastspreker/presentator tijdens een avond van de Stichting Geschiedschrijving Dronten over het barakkenkamp bij Biddinghuizen. Op 88-jarige leeftijd deed hij nog mee aan BHZ-SR Serious Dorpsfestival en zong voor een ontroerde groep toehoorders 'Mag ik dan bij jou'. In 2018 ontving hij van Dorpsbelangen Biddinghuizen De Gouden IJsvogel.

Dorpslunch 40 jaar Biddinghuizen

Avond van Stichting Geschiedschrijving

Bekende Nederlander
Sinds oud-Biddinghuizenaar Sander Lantinga hem een keer belde tijdens een radio-uitzending op 3FM, werd Tietema bovendien een bekende Nederlander. Nog tot voor kort was hij met enige regelmaat te horen op de nationale radio; eerst bij 3FM alweer heel wat jaren bij Radio538. De bakker groeide uit tot een 'vriend van de show' die in 2016 zelfs stage kwam lopen bij het radioprogramma. Over en weer waren er diverse acties, zoals het hernoemen van een speculaasbrok tot 'Sander 40 brok' bij de 40-jarige verjaardag van de DJ (lees en luister hier ook). Ondanks de bekendheid (hij deed ook mee aan SBS-programma 'het leven volgens 80 jarigen') bleef Tietema vooral zichzelf. Uitgesproken, maatschappijkritisch, maar vooral scherp, enthousiasmerend en opgewekt.

Coen en Sander op bezoek

Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, is nog niet bekend hoe de uitvaartplechtigheid plaats zal vinden.

Meer lezen of bekijken:
Redactie BHZNet.nl

Algemene banners

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bewoners
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
Adverteerder in de rubriek Winkelcentrum
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top