Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

LTO Noord wil snel beleid voor edelherten buiten Oostvaardersplassen

Vrijdag 31 juli 2020
LTO Noord wil snel beleid voor edelherten buiten Oostvaardersplassen
Foto: FreeImages.com / Rainer SXC Schmidt (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - LTO Noord heeft een brandbrief gestuurd naar de provincie over loslopende edelherten bij Biddinghuizen en Zeewolde. De landbouworganisatie wil dat Gedeputeerde Staten snel beleid maakt voor edelherten buiten de Oostvaardersplassen. LTO Noord is bang dat de dieren voor grote schade aan landbouwgewassen gaan zorgen, door bijvoorbeeld de planten aan te vreten en ziektes over te brengen.

De landbouworganisatie schrijft in een brief aan gedeputeerde Harold Hofstra dat er edelherten zijn gesignaleerd bij Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen en natuurgebied Harderbroek bij Zeewolde. Staatsbosbeheer bevestigt dat het in ieder geval in Biddinghuizen om een groepje van tussen de vijf en acht herten gaat.

Gezwommen
Waarschijnlijk komen de dieren van de Veluwe en zijn ze via de randmeren naar Flevoland gezwommen. Mocht dat het geval zijn, dan vallen de edelherten onder een 'beschermde inheemse diersoort'. Er mag dan niks met de dieren gedaan worden tot de provincie een goedgekeurd beleids- en beheerplan heeft, stelt LTO in de brief.

'Geen ruimte voor een nieuwe populatie'
"De provincie Flevoland heeft alleen beleid voor in het wild levende herten in de Oostvaardersplassen. Het betekent dat in het huidige Faunabeheerplan 2019-2023 geen rekening is gehouden met beheer en schadebestrijding van edelherten die niet afkomstig zijn uit de Oostvaardersplassen. Dit laatste baart ons grote zorgen", aldus de landbouworganisatie.

Omdat het tijd kost om zo'n plan op te stellen, wil LTO Noord dat de provincie er zo snel mogelijk mee begint. Want er is volgens de organisatie in Flevoland geen ruimte voor een nieuwe populatie edelherten. In de brief schrijft de organisatie dat er voor een gezonde kudde van 400 dieren ruim 4.000 hectare leefruimte nodig is. "Naast het feit dat deze ruimte in de natuurgebieden Spijk-Bremerberg en Harderbroek fysiek niet beschikbaar is, zijn wij er - met de recente ervaringen met de edelhertenpopulatie in de Oostvaardersplassen - zeker geen voorstander van om een nieuwe populatie toe te laten", schrijft LTO.

De landbouworganisatie hoopt dat de provincie snel in actie komt. "Tot die tijd, en ook daarna als blijkt dat de provincie toch nieuwe herten in Oostelijk Flevoland wil toelaten, zullen wij alle schade die door de nieuwe hertenpopulatie wordt veroorzaak bij het bevoegde gezag claimen."

Damherten
In Zeewolde is eerder al ingegrepen toen een populatie herten in het Horsterwold schade veroorzaakte. Toen ging het om damherten. Er moesten er daar vijftig afgeschoten worden omdat ze nieuw aangeplant bos opaten en regelmatig aangereden werden. Volgens Faunabeheer hadden de herten voor ruim 100.000 euro aan schade veroorzaakt. De damherten zijn in 2007 door onbekenden illegaal uitgezet. Daarna groeide de populatie in rap tempo. Ze hebben in het bos namelijk geen natuurlijke vijanden. Verder reproduceren de dieren snel.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Staatsbosbeheer
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 4.8 °C
  • 0.0 mm
  • 8.3 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top