Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Flevolamb Flevolamb
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Windparkenbouwers kijken uit naar 10 september

Maandag 24 augustus 2020
Windparkenbouwers kijken uit naar 10 september
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De organisaties Windplan Blauw en Windplan Groen kijken uit naar 10 september. Dan moet staatssecretaris Barbara Visser van Defensie met duidelijkheid komen over de militaire radar in Nieuw-Milligen. De initiatiefnemers willen de huidige windmolens vervangen en 151 nieuwe en hoge windmolens bouwen in Oostelijk Flevoland. Die kunnen niet gebouwd worden zolang die militaire radar daar blijft staan.

De radar wordt verstoord door die nieuwe en grote windmolens die in Flevoland zouden moeten komen. Ook is de radar aan vervanging toe. Volgens de staatssecretaris kan die niet op dezelfde plek vervangen worden. Visser bekijkt een alternatieve locatie in Herwijnen (gemeente West Betuwe). Maar totdat de radar is verplaatst, kunnen de windmolens niet gebouwd worden.

Koers
"Het is afwachten wat er in de briefing naar voren komt en wat de koers is," zegt een woordvoerder van plan Blauw. "Het is gewoon afwachten. We hebben nog geen zorgen maar blijven het wel volgen." Plan Groen kijkt met de nodige spanning naar 10 september. Het is belangrijk dat er uitspraken worden gedaan. Dat er duidelijkheid is waarmee we verder kunnen." Beide initiatiefnemers zijn zich bewust dat ze geen enkele invloed hebben op de situatie. Maar voor plan Blauw is er nog weinig reden tot zorg. "We hebben nog geen leveranciers aangewezen en we hebben nog ruim de tijd."

Miljoenen aan subsidies
De windparken krijgen vele miljoenen aan subsidies. Dat krijgen ze alleen als de parken binnen een bepaalde termijn gebouwd worden. De staatssecretaris schreef in februari al aan de Tweede Kamer dat ze probeert te voorkomen dat de windmolenparken hun subsidies mislopen.

Tegenstanders in de Betuwe van de radar stellen dat het dorp de nadelige gevolgen van straling al meer dan genoeg heeft ervaren. Door radars van het KNMI, de luchtverkeersleiding en het scheepvaartverkeer op de Waal zou de spierziekte ALS in het dorp maar liefst 36 keer vaker voorkomen dan gemiddeld in Nederland.

Herwijnen niet blij
Omwonenden in Herwijnen zitten niet te wachten op de komst van de militaire radar. Volgens inwoners van het dorp is er verband tussen straling van de radar en de ziekte ALS. De staatssecretaris moet hier 10 september ook meer duidelijkheid over geven. Verder moet Visser op zoek naar andere locaties om de radar te plaatsen. Maar niemand zit echt te springen op de komst daarvan. De verhuizing van de radar kan zo nog lang gaan duren.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 11.1 °C
  • 0.0 mm
  • 11.8 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Vueltamanager
BHZNet Vueltamanager BHZNet Vueltamanager
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top