0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Windplan Groen hoopt in januari op uitsluitsel over radar

Maandag 30 november 2020
Windplan Groen hoopt in januari op uitsluitsel over radar
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De initiatiefnemers van Windplan Groen hopen dat er in januari duidelijkheid komt over de plek van een radar van Defensie. Zo niet, dan moet het plan voor negentig windmolens in Oostelijk Flevoland on hold worden gezet.

Dat zegt Wim Luijkx van Windplan Groen. Hij reageert op het bericht dat de Tweede Kamer Defensie oproept om een alternatieve locatie te zoeken voor de militaire radar. De Kamer spreekt vanaf vier uur over de begroting van Defensie met minister Bijleveld en staatssecretaris Visser.

Radar verstoren
De molens van Windplan Groen blijken de huidige militaire radar in Nieuw Milligen bij Apeldoorn te kunnen verstoren. Daardoor zou militair vliegverkeer niet goed gevolgd kunnen worden. Omdat de radar verouderd is en de locatie niet meer aan de huidige eisen voldoet, wilde Defensie de radar verplaatsen naar Herwijnen.

De gemeente en bewoners daar zijn tegen, omdat ze bang zijn voor gevolgen voor de volksgezondheid. Ze vrezen te veel straling, omdat er ook al een radar van het KNMI in hun buurt staat.

Alternatief
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zal staatssecretaris Visser samen met de ChristenUnie en GroenLinks oproepen om een alternatief voor Herwijnen te zoeken. Hij noemt Gilze Rijen als optie, maar volgens hem zijn er meer plekken. Die heeft Defensie tot nu toe niet onderzocht.

SP en PvdA kwamen eerder al met een soortgelijke motie. Ook de PVV wil niet dat de radar in Herwijnen komt. Het debat duurt nog de hele avond.

Wachten op oplossing
Zolang er geen duidelijkheid is over Herwijnen en de huidige radar in Nieuw Milligen actief blijft, moet Windplan Groen wachten op een oplossing, zegt Wim Luijkx. De initiatiefnemers willen zich niet mengen in de discussie over de locatie van de radar. Wel moeten ze een verklaring van geen bedenkingen hebben van Defensie. Daarmee kunnen ze groen licht krijgen van investeerders.
Lukt dat niet in januari, dan wordt het heel lastig om in 2023 met de bouw van het windpark te beginnen, zegt Luijkx. Het plan zal dan in de koelkast belanden.

Aanvankelijk leek ook Windplan Blauw in Zuidelijk Flevoland de radar te hinderen, maar volgens recent onderzoek van TNO blijkt dat toch niet het geval.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top