Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Teakhouten meubelen PolderTEAK

Rechter: Walibi niet schuldig aan ongeluk met kart

Woensdag 10 februari 2021
Rechter: Walibi niet schuldig aan ongeluk met kart
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen is niet schuldig aan een ongeluk met een kart dat in 2018 plaatsvond. Bij het ongeluk raakte een destijds 13-jarig meisje uit Almere ernstig gewond, toen ze met haar haren vast kwam te zitten in de motor van de kart. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier kan niet worden geconcludeerd dat Walibi onvoldoende instructies heeft gegeven of dat de kart en de kartbaan niet in orde waren.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen het pretpark een boete van 60.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege nalatigheid. Het OM stelde dat er een kap op de kart had moeten zitten, die een opening achter de zitting zou afschermen. Deze kap zou tijdens het ongeluk hebben ontbroken. Volgens het OM voldeden niet alleen de kart en de kartbaan niet aan de voorschriften, maar zouden medewerkers van de kartbaan zich ook niet aan de veiligheidsinstructies hebben gehouden.

Onvoldoende bewijs
De rechtbank kwam woensdag tot de conclusie dat er voor deze beschuldigingen onvoldoende bewijs is en dat het park daarom moet worden vrijgesproken.

Haarknot raakte na de start los
Het dragen van een helm en beschermende kleding was geen verplichting op de baan in Walibi. Op basis van verklaringen concludeert de rechter dat de medewerkers van Walibi bij de kartbaan voldoende aandacht hebben gehad voor het lange haar van het meisje. Er is op toegezien dat haar haar in een knot zat, voordat zij wegreed. Volgens ooggetuigen zou het haar vlak na de start zijn losgeraakt.

Geen causaal verband
De opening achter de zitting maakt volgens de rechtbank geen deel uit van het ontwerp. Walibi stelde tijdens de rechtszaak al dat de kart een Tüv-keuring had en dus voldeed aan alle veiligheidseisen. De rechtbank stelde vast dat het ontbreken van de kap opmerkelijk was, maar dat uit het dossier niet precies blijkt wat de functie ervan was, of het inderdaad op de kant hoorde te zitten en of het ontbreken een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk. Een causaal verband tussen het ontbreken van het kapje en het ongeluk kan volgens de rechtbank dus niet worden aangenomen.

Als laatste stelt de rechtbank vast dat ook de kartbaan was goedgekeurd door de bevoegde instantie en regelmatig werd geïnspecteerd. De baan is overigens sinds het incident gesloten.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Rechtzaken
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
Adverteerder in de rubriek Walibi Holland
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 1.9 °C
  • 0.0 mm
  • 5.9 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet WK2022 Voetbalpoule
BHZNet WK2022 Voetbalpoule BHZNet WK2022 Voetbalpoule
gerelateerd nieuws
Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top