Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Adm. Financiële Advisering Kafa

Gemeente roept op: Denk mee over de gebiedsgebonden bijdrage

Woensdag 14 april 2021
Gemeente roept op: Denk mee over de gebiedsgebonden bijdrage
Een visualisatie van enkele beoogde nieuwe windturbines van Windplan Groen
Foto: Windplan Groen

BIDDINGHUIZEN - De komende jaren komen er in de gemeente Dronten twee windparken. Een aantal windmolens die er nu al staan gaan weg en er komen nieuwe voor in de plaats. Er zullen straks minder molens zijn, maar ze zijn wel hoger en leveren meer energie op. Met de initiatiefnemers van de windparken, Windplanblauw en Windkoepel Groen, is afgesproken dat inwoners kunnen meeprofiteren van de opbrengsten. De gemeente vraagt u nu om mee te denken over de organisatie die daar voor nodig is.

Inwoners wordt gevraagd om een enquête in te vullen. Deze enquête loopt t/m 7 mei. De resultaten worden halverwege mei bekend gemaakt.

Klik hier om de enquête in te vullen.

Gebiedsfondsen
Inwoners kunnen meeprofiteren van de windparken. De eigenaren storten elk jaar een deel van de opbrengst van de windenergie in een fonds: één fonds voor Windplanblauw en één voor Windplan Groen. Het geld is bedoeld voor projecten die het dorp beter maken. Inwoners kunnen hiervoor met plannen komen.

Dit jaar zet de gemeente met de eigenaren van de windparken een stichting op. Daar worden de fondsen in ondergebracht. De gemeente en windparkeigenaren hebben daarna geen stem in hoe het geld vanuit de fondsen wordt uitgegeven. Een onafhankelijk bestuur met een vertegenwoordiging van inwoners beheert straks de fondsen en neemt beslissingen over aanvragen voor projecten.

Samen met inwoners is nagedacht over de organisatie van de stichting en over de voorwaarden voor projecten. In 4 werkgroepen dachten 45 inwoners mee. Via deze enquête willen wij ook u een paar vragen stellen.

Om zoveel geld gaat het
Als alle molens er staan stort Windplan Groen ongeveer €450.000 per jaar in een fonds. Voor Windplanblauw is het ongeveer €300.000 per jaar. In 2023 komt waarschijnlijk het geld van de eerste gebouwde molens van Windplanblauw beschikbaar, in 2024 van Windplan Groen. De looptijd is gelijk aan de exploitatieduur van de turbines, naar verwachting ongeveer 25 jaar.

De hoogte van de bedragen wordt bepaald op basis van de capaciteit van de turbines. Er is afgesproken dat elk windpark €1050 per Megawatt opgesteld vermogen per jaar beschikbaar stelt. Het is nu nog niet bekend hoeveel dat precies zal zijn, dat hangt af van het type turbines dat er komt. Pas als de initiatiefnemers hun aanbestedingen hebben afgerond wordt duidelijk om hoeveel geld het precies gaat.

De gemeente beslist niet over de projecten en de eigenaren van de windparken ook niet. De gemeente, Winplanblauw en Windkoepel Groen houden wel toezicht op het proces, en stellen vooraf de kaders en voorwaarden vast.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Margo van Staveren, Kwartiermaker windfondsen. m.van.staveren@dronten.nl.

Het vervolg
De gemeente gebruikt de uitkomsten van de enquête om een plan te maken voor de omgevingsfondsen. In dat plan komt te staan hoe de fondsen beheerd en georganiseerd gaan worden. Ook komt erin te staan aan welke voorwaarden projecten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Windplan Groen, Windplanblauw en het college van B&W moeten het plan goedkeuren. Na de zomer wordt tenslotte een akkoord gevraagd van de gemeenteraad en dan legt de gemeente het plan 6 weken ter inzage.

Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Windmolens
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.2 °C
  • 0.0 mm
  • 15.5 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top