Tel. 0321-333169 Peter Evers
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Wethouder wil het schrappen en versoberen van buslijnen aanvechten

Vrijdag 18 juni 2021
Wethouder wil het schrappen en versoberen van buslijnen aanvechten
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Wethouder Irene Korting van de gemeente Dronten gaat het besluit aanvechten om meerdere buslijnen in de gemeente Dronten te versoberen of zelfs helemaal te schrappen. Dat antwoordde ze donderdagavond op vragen van CDA, GroenLinks en SP.

De partijen wilden weten wat het college van B & W aan het voorgenomen besluit van de provincie gaat doen. Naast het indienen van de zienswijzen heeft ze in gesprek met gedeputeerde Jan de Reus haar zorgen kenbaar gemaakt.

Lijn 147
Alle raadsfracties gaven donderdagavond aan tegen de versobering van het ov in de gemeente Dronten te zijn. Door de coronacrisis heeft het openbaar vervoer te maken met minder reizigers. Daarom heeft de provincie de opdracht van het Rijk gekregen om het ov vanaf 1 januari 2022 te versoberen. Volgens wethouder Korting wordt de gemeente Dronten het hardst getroffen door het schrappen van busritten in Flevoland. Zij noemde de lijnen 21 en 22, maar ook 163, 164, 146 en 147. En dat betekent voor de gemeente Dronten een kaalslag die voor het college van B&W onacceptabel is, zei Korting. Lijn 147 is voor Biddinghuizen een zeer belangrijke (en enige) buslijn.

"Situatie achterhaald"
De wethouder wil met een zienswijze duidelijk maken dat de cijfers in het zogenoemde 'transitieplan' inmiddels achterhaald zijn. "Op dit moment is de stijging van de bezettingsgraad 60 procent en op het moment dat het transitieplan werd geschreven, ging de provincie uit van 10 procent." Volgens Korting moet het bezettingscijfer naar 85 procent om een rendabel systeem te draaien. Zij vindt dat de provincie nog even moet wachten op de situatie in september. Daarbij verwees ze naar de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar ook naar de vergrijzing en voor de toekomst naar de geplande woningbouwopgave.

Korting gaf aan wel te willen kijken naar nieuwe vervoersvormen, omdat ze geen halflege bussen wil laten rijden. Zij vindt alleen wel dat bepaalde wijken en dorpen in de gemeente Dronten bereikbaar moeten blijven, zoals de wijken De Manege, Lancaster en Landmaten. Daarom wil Korting de provincie vragen om "goed te kijken en slim te kijken hoe we onze bereikbaarheid zo optimaal mogelijk kunnen vormgeven".

Volgens Irene Korting heeft gedeputeerde Jan de Reus gezegd dat er voor Dronten een oplossing komt. Welke dat is, is niet bekend. Op 30 juni vergadert Provinciale Staten over het openbaar vervoer.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Openbaar Vervoer
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top