AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Adm. Financiële Advisering Kafa
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

Dwangsom voor bewoner gesplitste woning is terecht

Maandag 18 oktober 2021
Dwangsom voor bewoner gesplitste woning is terecht
Foto: Pixabay / rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten mag een dwangsom opleggen als bewoner Joris Heemskerk niet vrijwillig snel vertrekt uit een gesplitste woning in Biddinghuizen. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De Biddinghuizenaar wilde in het pand blijven wonen tot de Raad van State uitspraak doet in het hoger beroep over de bewoning, maar dat vindt de rechtbank niet nodig.

Heemskerk verloor in april een rechtszaak tegen de gemeente Dronten. De rechtbank besloot toen dat hij de woning moet verlaten. Het gaat om een boerderij, waar een aanbouw is geplaatst bij het oude woongedeelte. Beide delen worden nu bewoond, maar dat niet is toegestaan. Alleen in de oorspronkelijke woning op het erf mag volgens de gemeente Dronten gewoond worden.

Heemskerk ging tegen deze beslissing in beroep, maar de gemeente wilde niet wachten op de uitspraak en legde een dwangsom op. Het gaat om 1500 euro op per dag dat hij er blijft wonen, met een maximum van 30.000 euro. Dat verzoek om handhaving is bij de gemeente ingediend door de andere bewoner.

Heemskerk vocht de dwangsom aan in een kort geding. Bij de behandeling daarvan vertelde de andere bewoner dat hij met zijn gezin graag weer in alle rust wil wonen en dat dit hem nu onmogelijk wordt gemaakt. "Het is ons leven dat gesloopt wordt. Wij hebben hier niet om gevraagd", aldus de man.

Makkelijk elders wonen
De rechtbank besloot dat de belangen van de gemeente en de medebewoner zwaarder wegen. Ook vindt de rechter dat Heemskerk 'op redelijk eenvoudige wijze' tijdelijk ergens anders kan gaan wonen. Zijn toezegging dat hij de woning zal verlaten als hij het hoger beroep bij de Raad van State verliest, is volgens de rechter ook geen reden om nu van handhaving af te zien.

Het wachten is nu op de uitspraak in het hoger beroep bij de Raad van State. Die zaak wordt behandeld op 22 november. De uitspraak wordt medio januari verwacht.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Rechtzaken
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 4.8 °C
  • 0.0 mm
  • 8.3 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top