AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

OFW kijkt terug op een geslaagde stakeholdersbijeenkomst

Donderdag 9 december 2021
OFW kijkt terug op een geslaagde stakeholdersbijeenkomst
Foto: Oost Flevoland Woondiensten - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Donderdag 2 december verzamelden zo'n 35 stakeholders zich digitaal om Oost Flevoland Woondiensten (OFW) van input te voorzien op de thema's: Beste Buurt, Duurzaam goed wonen en Bouwen aan Dronten.

Hiermee maakt OFW een start richting haar nieuwe koersdocument in 2023. "Met het delen van de resultaten van onze visitatie, een inspirerend verhaal van boswachter Arjan Postma en natuurlijk het goede gesprek met onze stakeholders, kijken wij terug op een zeer geslaagde bijeenkomst."

Eb en vloed
Na een presentatie met de resultaten van de visitatie van OFW, door Maarten Nieland van het bureau Ecorys, werd boswachter Arjan Postma aangekondigd. Hij nam de stakeholders en OFW mee in een verhaal over natuur en de vergelijk die we hierin kunnen maken met wonen en wijken. Zijn oproep was om niet de beschermer van de natuur te zijn, maar de aanjager. "Wij mensen zijn geneigd om alles van te voren te bepalen en te plannen. We willen bepalen waar welke doelgroep moet wonen, waar bomen en struiken moeten komen te staan. Maar net zoals de natuur aan veranderingen onderhevig is, zijn woonwijken dat ook. Werd een woonwijk eerst vooral bewoond door jonge gezinnen, kan dat een aantal jaar later anders zijn." Zijn oproep was dan ook: "Laat een wijk meebewegen aan het eb en vloed van de maatschappij. Bouw flexibel, zodat er meerdere mogelijkheden zijn met woningen."

Beste Buurt
Aan de hand van stellingen, besprak OFW met de stakeholders hoe er samen voor leefbare en inclusieve buurten gezorgd kan worden, waarin iedereen prettig kan samenleven. Verbinden, ontmoeten, met elkaar in gesprek, goed samenwerken, zijn steekwoorden die terugkwamen in deze sessie. "We vinden het belangrijk te zorgen voor vertrouwen en dat ontstaat door ontmoeting en door met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij is het in het belang van de Dronter inwoners dat wij (als professionals) heldere afspraken met elkaar maken en goed met elkaar samenwerken, zowel qua verantwoordelijkheden als in doelstellingen.", aldus de stakeholders.

Duurzaam goed wonen
De uitdagingen in de toekomst rond dit thema vragen om een bredere aanpak. Daarom denkt OFW er aan om duurzaamheid te verbreden naar vier thema's: 1. Energietransitie 2. Circulariteit 3. Klimaatadaptatie 4. Natuur-inclusief. De aanwezige stakeholders gaven aan de uitdaging toch te bekijken vanuit de samenhang van deze thema's. "Zoek naar voldoende flexibiliteit en diversiteit in de toekomstplannen. Focus daarbij niet alleen op de woning zelf, maar juist op de leefomgeving." OFW vindt het mooi om te horen dat stakeholders hierin nog meer de samenwerking willen opzoeken.

Bouwen aan Dronten
"Voor wie (ver)bouwt OFW in de toekomst?", dat was de centrale vraag voor dit thema. Met name woningen voor starters, ouderen, tijdelijke woningen, woningen die snel beschikbaar zijn en woningen voor kleine huishoudens worden hierin belangrijk gevonden. Oproep was ook om de jongeren (middensegment) niet te vergeten, anders verdwijnen ze uit de Drontense samenleving. Andere oproep was om op onderzoek te gaan naar waar ouderen behoefte aan hebben, want DE OUDERE bestaat niet. En vooral: "Durf te experimenteren en creëer ruimte voor experimentele bouw."

In 2022 verder op praatmee.ofw.nl
Volgend jaar werkt OFW verder naar een nieuw koersdocument. Hiervoor wil OFW op verschillende momenten input ophalen via platform http://praatmee.ofw.nl. Op dit platform kunnen stakeholders en huurders ideeën delen en reageren op ideeën van anderen. "Naast reguliere overleggen, willen we op deze manier onze stakeholders, maar ook huurders en andere geïnteresseerden blijven betrekken bij de totstandkoming van ons nieuwe koersdocument."

Oost Flevoland Woondiensten


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Tel. 0321-333169
Peter Evers
Adverteerder in de rubriek OFW
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 18.0 °C
  • 0.0 mm
  • 15.9 °C
Weerstatistieken ->
Routes Avond4Daagse 2023
Routes Avond4Daagse 2023 Routes Avond4Daagse 2023
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top