Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Flevolamb Flevolamb
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

BEN, van bezorgde of verontruste inwoners naar een Energie-coöperatie

Donderdag 20 januari 2022
BEN, van bezorgde of verontruste inwoners naar een Energie-coöperatie
Foto: Biddinghuizen Energie Neutraal

BIDDINGHUIZEN - Een groep bewoners van Biddinghuizen heeft de energie-coöperatie Biddinghuizen Energie Neutraal. (BEN) opgericht. Velen van u zal de naam BEN weinig tot niets zeggen, daarom een stelt de coöperatie zich voor.

Een groep verontruste inwoners is rond 2018 in het geweer gekomen tegen de plannen van Windplan Groen om grotere windturbines te plaatsen rond Biddinghuizen. Deze plannen hebben best voor wat rimpelingen, zeg maar golfslag, geleid wat betreft de gemoedstoestand van de inwoners over de aantasting van de leefbaarheid in de dorpsgemeenschap van Biddinghuizen.

Hierbij is altijd sprake geweest van een constructieve opstelling van de verontruste burgers naar de plannenmakers alsmede naar de overheid. Een deel van de initiatiefnemers van Windplan Groen zijn tenslotte ook inwoners van Biddinghuizen.

Toen de plannen van Windplan Groen eenmaal onherroepelijk waren, heeft een aantal bewoners van de 'verontruste inwoners' het initiatief genomen om te onderzoeken of het mogelijk is om de ingezetenen van dit dorp te kunnen laten profiteren van de komst van het grote windturbinepark. Dit onder het motto van een bekende Nederlander: "Ieder nadeel heeft zijn voordeel".

Dit profiteren heeft te maken met het gegeven dat de windturbineparken, dus ook Windplan Groen, gebieds- gebonden bijdragen (ggb) ter beschikking moeten stellen. Een ggb moet ingezet worden voor duurzame projecten en het verbeteren van de leefomgeving in het betreffende gebied.

Na veel gesprekken met allerlei instanties, mogelijke belanghebbenden, initiatiefnemers elders in het land en de gemeente Dronten, is midden dit jaar de energie-coöperatie "Biddinghuizen Energie Neutraal" (BEN) opgericht. Dit is gebeurd in overleg en samenwerking met de gemeente Dronten; de gemeente heeft dan ook een bedrag beschikbaar gesteld om te kunnen starten.

Kort geformuleerd wil BEN duurzame energieprojecten opzetten met een mogelijke inbreng van de 'gebiedsgebonden bijdrage' Hierdoor wordt goedkopere energie bereikbaar voor leden van de coöperatie, de inwoners van Biddinghuizen.

Stand van zaken
Op 29 maart 2021 zijn de statuten gepasseerd en is de energie coöperatie genoteerd bij de Kamer van Koophandel. Er is een intensief overleg met de gemeente Dronten gaande over het gebruik van geschikt terrein om zonnepanelen te plaatsen in en om Biddinghuizen. Daarnaast worden bedrijven uitgenodigd om een aanbieding te doen om de panelen te plaatsen.

Onderdeel van het project is het onderzoeken of er in Biddinghuizen daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de daken van bedrijfspanden.

De informatie hierover bestaande uit een brief en een flyer, zal binnenkort bij de bedrijven in de bus vallen.

Een volgende stap is het werven van leden in Biddinghuizen voor het aankopen van obligaties of participaties. Ook zal er aandacht zijn voor hen die enige begeleiding nodig hebben om van de voordelen te kunnen profiteren.

Kortom, er is veel werk aan de winkel om de plannen te verwezenlijken.

Informatie
Wilt u meer informatie over BEN of hebt u ideeën of suggesties mail dan naar info@ben-duurzaam.nl.


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Energie
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 9.8 °C
  • 0.6 mm
  • 10.8 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top