Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Tel. 0321-333169 Peter Evers
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

Coalitie in elk geval met Leefbaar, CDA en D66

Vrijdag 8 april 2022
Coalitie in elk geval met Leefbaar, CDA en D66
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De door de gemeenteraad aangestelde informateurs, Harm-Jan van Schaik en Bahreddine Belhaj, hebben donderdagmiddag hun rapportage over hun eerste bevindingen naar de gemeenteraad gezonden. De voorkeurscoalitie zou volgens de partijen in ieder geval moeten bestaan uit CDA en Leefbaar Dronten.

De rapportage zullen de informateurs in een openbare bijeenkomst op 12 april kort toelichten. Daarnaast beantwoorden zij eventuele vragen van de onderhandelaars over de rapportage en doen een voorstel voor het vervolg.

Gesprekken met alle partijen
De informateurs hebben begin april gesprekken gevoerd met alle partijen. In die gesprekken werd door unaniem aangegeven dat het bestuur van Dronten de komende periode veel meer moet bewegen in de samenleving en met de samenleving in gesprek moet gaan. Voorts werd aangegeven dat het nieuwe college een collegiaal team moet vormen, dat moet werken vanuit onderling vertrouwen.

Thema's
Als majeure inhoudelijke thema's die aandacht behoeven, werden door alle partijen de doorontwikkeling van de gemeente Dronten en de daarmee gepaard gaande groei genoemd. Daarnaast dient te worden geïnvesteerd in het samenspel tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie.

Raadsagenda
Verder is door alle partijen aangegeven te willen werken met een strategische raadsagenda, waar thema's in worden opgenomen die onder de regie van de gemeenteraad zelf worden uitgevoerd, naast een coalitieakkoord op hoofdlijnen, dat onder regie van het nieuwe college wordt uitgevoerd.

Voorkeurscoalitie
Alle partijen hebben aangegeven recht te willen doen aan de verkiezingsuitslag. Alle partijen gaven aan de verantwoordelijkheid te willen nemen om deel te nemen aan de coalitie en het college. Ook gaven alle partijen aan dat CDA en Leefbaar Dronten, gezien de verkiezingsuitslag, een plaats moeten hebben in de nieuwe coalitie. Vijf partijen hebben aangegeven dat D66 een logische derde partij is in een door hen gewenste coalitie. De meeste partijen vinden een college bestaande uit vier partijen wenselijk.

In gesprek
Op dit moment is het voor de informateurs onvoldoende duidelijk welke partij als logische vierde tot de coalitie en het college zou moeten toetreden. Daarom gaan de informateurs op maandag 11 april hierover met CDA, Leefbaar Dronten en D66 in gesprek.

Vervolg
De informateurs lichten hun rapportage op 12 april, 19.30 uur in een openbare bijeenkomst toe aan de onderhandelaars van alle partijen. Dan geven zij eveneens een terugkoppeling van het gesprek met CDA, Leefbaar Dronten en D66 van de avond ervoor. Het streven is om op korte termijn met de voorkeurscoalitie te werken aan een coalitieakkoord op hoofdlijnen en portefeuilleverdeling.

Bron: Gemeente Dronten / Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Verkiezingen
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 9.8 °C
  • 0.0 mm
  • 9.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top