Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Column van Martine Dubois: Die Fledermaus

Dinsdag 7 juni 2022
Column van Martine Dubois: Die Fledermaus
Foto: Martine Dubois

BIDDINGHUIZEN - Martine Dubois wil meer aandacht voor de vleermuis genereren in Biddinghuizen. Dit wil ze o.a. doen door middel van natuurcolumns over vleermuizen. Het onderwerp voor deze column: Die Fledermaus.

Vleermuizen hebben een slechte naam in Biddinghuizen is mijn opgevallen, maar dat is niet terecht. De vleermuis is het enige vliegende zoogdier dat we kennen en dat is uniek én ze verlossen ons van veel stekende muggen in het zomerseizoen. In deze serie columns maken we kennis met dit bijzondere diertje.

Die Fledermaus

In plaats van mijn column te schrijven raak ik verdwaald in al die blije muziekjes die Strauss ooit heeft bedacht. 'Die Fledermaus' is een beroemde operette van deze componist en ook de gelijknamige ouverture is erg bekend en heerlijk om te beluisteren. Ik scrol nog even door de lovende commentaren en vraag me af of die mensen ook horen wat ik hoor in deze muziek?!... ik zie 'ze' namelijk vliegen! De beweging in de muziek lijkt echt sterk op de vliegbeweging van de vleermuis. Snel op en neer schietend en plotseling veranderen van vliegrichting, heerlijk ongeremd en krachtig rondzwieren!

De wens om te vliegen is zo oud als de wereld. In de middeleeuwen namen mensen een gewaagde sprong van een kerktoren met zelfgemaakte vleugels. Het was Da Vinci die in 1488 een papieren vliegmachine ontwierp en in 1853 werd de eerste bemande weefvlucht gemaakt. Het heden kennen we: een Boeing 747 die in de lucht blijft ondanks zijn gewicht van zo'n honderd volwassen olifanten. Die struggle heeft de vleermuis nooit gehad. Het zacht behaarde lijfje van dit gevleugelde muisje is gemiddeld zo'n tien gram, dat is een stuk makkelijker in de lucht te houden!


De vleugels zijn bijzonder. Deze zijn niet gemaakt zoals bij vogels van keratine veren, maar van een stevige huid vol met pezen en bloedvaatjes. Het is dus niet zozeer een vleugel als wel een vlieghuid en doet iets denken aan de oksels van een eekhoorn. Als een eekhoorn zijn pootjes wijd uitspreidt en springt geeft de huid bij oksels en bovenbenen een zwevend effect. Bij vleermuizen is deze bijzondere huid tussen de armen met extra lange vingers en achterpootjes gespannen. Bij de gewone dwergvleermuis -dat is de meest voorkomende vleermuis- levert dit al een spanwijdte op van 20 cm! Wow dat maakt vliegen super makkelijk, daar kunnen deltavliegers met al hun uitrusting niet tegenop!

Als de zon ondergaat loopt de wekker van de vleermuis af, rekt zich eens flink uit en verlaat zijn veilige boomholte of spouwmuur. Zonder enig aarzelen of uitstel gedrag slaat hij meteen flink zijn vleugels uit na een dag lang op z'n kop te hebben gehangen. Dat is wel echt gek aan de vleermuis. Dat ze op hun kop kunnen slapen en niet met een gigantische migraine wakker worden, dat doe ik ze niet na. Toch is het eigenlijk ook wel weer snugger, want wie woont er anders aan een plafond? Een enkele spin misschien, maar een vogel of konijn zul je er niet vinden. En wil je vliegen?! Geeft de val je precies genoeg opwaartse druk om de wijde wereld in te gaan!

Terwijl ik schrijf trakteert Youtube mij op het ene na het andere klassieke meesterwerk. Een meesterwerk… dat kan ik ook zeggen van de vleermuis, want ik rol van de ene verbazing in de andere bij wat ik allemaal lees over dit diertje. Het is een meesterwerk van de natuur wat ik nu steeds beter leer kennen. Misschien is het wel hetzelfde als met muziek. Hoe meer je het hoort, hoe meer het je raakt en het je leert vliegen...

www.MartineDubois.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top