Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Adm. Financiële Advisering Kafa
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Japanse Duizendknoop in gemeente Dronten

Dinsdag 7 juni 2022
Japanse Duizendknoop in gemeente Dronten
Foto: Gemeente Dronten

BIDDINGHUIZEN - Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa waaronder Nederland. Ongeveer honderd jaar geleden werd de plant in Nederland als sierplant binnengebracht. De plant is niet giftig en vermeerdert zich gemakkelijk, verdringt andere plantensoorten die in Nederland thuishoren en heeft daarom negatief effect op biodiversiteit. Door de enorme groeikracht van de wortelstokken kan de plant ook schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van bijvoorbeeld woningen. Daarom bestrijdt de gemeente Japanse duizendknoop en vraagt uw hulp daarbij.

Hoe herken je Japanse duizendknoop?
Japanse duizendknoop is te herkennen aan de mooie regelmatige verdeling van het blad. De bladeren zijn frisgroen en staan om en om op de stengel. Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen. De stengel heeft een zigzag patroon en rode vlekjes. Voor meer kenmerken en foto's zie www.dronten.nl/duizendknoop

Samen voorkomen en bestrijden
Samen met inwoners wil de gemeente Dronten verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen en de aanwezige planten bestrijden. Door plantresten bij het restafval te doen voorkomt u verdere verspreiding.

De plant kan op verschillende manieren worden bestreden. Afhankelijk van de standplaats kiest de gemeente per locatie een passende aanpak. Er wordt een keuze gemaakt uit uitgraven, uittrekken, herhaaldelijk afmaaien of chemische bestrijding.

Ik heb Japanse duizendknoop in mijn tuin, wat kan ik doen?
Omdat de Japanse duizendknoop in het verleden is verkocht als sierplant komt de plant veel voor in tuinen. Japanse duizendknoop kan schade veroorzaken aan uw terras en bestrating en zelfs de fundering van uw woning. De plant vermeerdert zich gemakkelijk en verdringt uw andere planten. Een deel van de stengel of wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

De gemeente adviseert u daarom de plant te verwijderen. Dat kan door de plant inclusief wortels uit te graven of telkens wanneer de stengels boven de grond uitkomen deze zo goed mogelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken. Gooi de plant en wortelresten daarna alleen bij het restafval. Zo voorkomt u dat de plant zich via compost in de buitenruimte en tuinen weer verspreidt. Wanneer u de bovenstaande handeling iedere twee of drie weken gedurende een aantal jaren hebt gedaan, bestaat de kans dat de plant uitgeput raakt en sterft.

Als u een grote hoeveelheid Japanse duizendknoop in uw tuin heeft staan adviseert de gemeente de plant door een expert te laten bestrijden.
Meer tips vindt u op www.bestrijdingduizendknoop.nl.

Japanse duizendknoop melden
Ziet u Japanse duizendknoop in uw buurt? Wilt u de locatie dan bij de gemeente melden? Dat kan via
www.dronten.nl/melding of telefonisch via 140321.

Gemeente Dronten


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Natuur
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 0.6 °C
  • 1.0 mm
  • 7.2 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top