Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Column van Martine Dubois: De bloeddorstige vampier

Dinsdag 23 augustus 2022
Column van Martine Dubois: De bloeddorstige vampier
Foto: Martine Dubois

BIDDINGHUIZEN - Martine Dubois wil meer aandacht voor de vleermuis genereren in Biddinghuizen. Dit wil ze o.a. doen door middel van natuurcolumns over vleermuizen. Het onderwerp voor deze column: De bloeddorstige vampier.


Vleermuizen hebben een slechte naam in Biddinghuizen is mij opgevallen, maar dat is niet terecht. De vleermuis is het enige vliegende zoogdier dat we kennen en dat is uniek én ze verlossen ons van veel stekende muggen in het zomerseizoen. In deze serie columns maken we kennis met dit bijzondere diertje.

De bloeddorstige vampier
"Een vampier is een dode die 's nachts zijn graf verlaat en zich voedt met mensenbloed, bij voorkeur dat van jonge vrouwen". Het heeft ook zo z'n voordelen om boven de veertig zijn, bedenk ik met een grijns bij het lezen van deze beschrijving van een vampier. Vleermuizen en vampiers, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vleermuizen zijn namelijk ook van die engerds die bloed drinken of op z'n minst ziektes overbrengen, verstrikt raken in je haar of overlast geven. Ik ben altijd weer perplex over de lijst met beschuldigingen over dit enige vliegende zoogdiertje dat ons land kent, want... geen van deze veroordelingen zijn waar! Waar komt toch die angst vandaan?

Een grond voor deze angstzaaierij over vleermuizen is te vinden in Hongaarse volksverhalen. Veroordeelde ketters zouden 's nachts uit hun tombe komen en op mensen jagen om hun bloed te drinken, vampiers dus. Tel daarbij op dat rond 1600 bekend werd dat ergens ter wereld een vleermuis zou zijn die bloed drinkt en het plaatje is compleet: de vleermuis als slechterik is geboren.

De eerste beschrijvingen uit die tijd over deze vampiervleermuis zijn lachwekkend. Het zou een monster zijn die bij mensen hele stukken vlees zou wegscheuren en veel bloed zou drinken. Dit natuurlijk wel in het midden van de nacht want anders is het niet eng genoeg. Het idee alleen al dat het acht centimeter kleine vampiervleermuisje hiertoe in staat zou zijn is ronduit belachelijk. Het is echter wel zo dat dit vleermuisje -die diep in de krochten van het Zuid-Amerikaanse oerwoud woont- een bijzondere voedselvoorkeur heeft.


Dit kleine beestje met z'n schattige mopsneus leeft écht alleen van bloed. Deze bijzondere smoothie shopt hij bij slapende dieren. Met zijn kleine scherpe snijtandjes maakt hij een oppervlakkig wondje bij zijn slapende gastheer. Het bloed dat uit dit wondje komt, likt hij op. Bij het oplikken van het bloed verzorgt het vleermuisje meteen de wond doordat het speeksel van de vampiervleermuis pijnstillend werkt. Het zijn de grotere dieren zoals herten en apen die dit soort nachtelijk bezoek krijgen en ja dat is inderdaad wat creepy, want 's nachts moet je je veilig weten om lekker te kunnen slapen. Vaak ondervindt de ongewilde gastheer er verder ook niet veel hinder van, het wondje is klein en het bloedverlies in verhouding nihil. Wat wel een ding is, is dat ze ook graag vee zoals koeien of geiten als 'Juice bars' gebruiken. Dit is minder fijn omdat deze gedomesticeerde dieren veel vatbaarder zijn voor de ziekte rabiës die dit vleermuisje bij zich draagt en dat betekent geen goede afloop voor deze dieren.

Anno 2022 zijn deze feiten over de vampiervleermuis gewoon op internet te lezen, dus echt spannend is het niet meer. Echter blijft de vleermuis voor filmmakers en burgers een kwaadaardig, bloed drinkend, ziekte verspreidend en luguber wezen! Vertel me eens wat het verschil is met een kikker? Een groen, glibberend, griezelig wezen dat wij als vrouwen kussen om onze prins te vinden?! Weet je, waar de kikker een prins wordt is de vleermuis Mister Perfect. Met hem is het heerlijk knus samenwonen. Jij in het huis, hij in de spouw, geen onvertogen woord en allebei gelukkig! Hoe gaaf is dat?!

www.MartineDubois.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 22.7 °C
  • 0.0 mm
  • 19.6 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2024
BHZNet Tourmanager 2024 BHZNet Tourmanager
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top