Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Beregenen in Flevoland is nog steeds mogelijk

Vrijdag 26 augustus 2022
Beregenen in Flevoland is nog steeds mogelijk
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De tropische temperaturen blijven nog even. En daar heeft het fruit aan de fruitbomen in Flevoland ook last van. Goed fruit moet niet te warm worden. Daarom beregenen fruittelers het fruit. "De watervraag in het hele gebied is groot op tropische dagen als deze. Op dit moment is er nog voldoende water om dit te kunnen doen", schrijft Waterschap Zuiderzeeland, die zich volop inzet om water op de juiste plek te krijgen.

Het grootste deel van het water komt in deze droge periode uit de bodem naar boven; kwelwater. "Dit is een natuurlijk proces", schrijft het Waterschap. Het overige deel laat het waterschap de polder instromen via inlaten, hevels en sluizen. "Dit doen we vooral aan de oostkant van Flevoland. De oostkant ligt namelijk hoger dan het westelijke deel van het gebied".

Om het water op de juiste plek te krijgen is veel inzet nodig
Water stroomt altijd naar beneden. Om te voorkomen dat water niet te snel naar het laagste punt stroomt, staan er op heel veel plekken in de Flevolandse tochten stuwen. Het Waterschap: "dit zijn schuiven die het water tegenhouden. Er staan wel meer dan 300 stuwen in het gebied". Veel stuwen zijn geautomatiseerd. Met het geautomatiseerde systeem kunnen medewerkers van het waterschap dagelijks in de gaten houden of het waterpeil niet te snel zakt. Ze nemen maatregelen als dat nodig is.

Beregenen in Flevoland is nog steeds mogelijk
In tegenstelling tot veel andere gebieden in Nederland, kunnen agrariërs, sportterreinbeheerders en particulieren het water in de sloten gebruiken voor beregening. Dit komt doordat Flevoland een uniek gebied is waarbij het waterpeil goed te regelen is door de grote toevoer van kwelwater. "We laten nog steeds minder water het gebied instromen dat dat we water via de gemalen het gebied uitlaten", aldus het Waterschap. "Daarnaast is het waterpeil in het IJsselmeer nog steeds iets boven de 30 centimeter onder NAP". Vanuit het regionaal droogte-overleg zijn geen maatregelen voor Flevoland opgelegd.

Redactie BHZNet.nl / Waterschap Zuiderzeeland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Waterschap
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.6 °C
  • 1.2 mm
  • 10.1 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top