Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet

Provincie maakt zich zorgen over invoering Betalen naar gebruik

Zaterdag 18 februari 2023
Provincie maakt zich zorgen over invoering Betalen naar gebruik
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De Provincie Flevoland maakt zich zorgen over de invoering van Betalen naar gebruik, het nieuwe systeem waarbij de motorrijtuigenbelasting vanaf 2030 wordt vervangen door een heffing per gereden kilometer. Volgens de Provincie kan deze nieuwe heffing duur uitpakken voor inwoners van Flevoland, omdat zij relatief hoge woon-werkafstanden hebben en daardoor meer zullen moeten betalen dan inwoners van andere gebieden.

Bovendien zal het aantal banen dat Flevolanders kunnen bereiken sterk afnemen, omdat alternatieven voor de auto voor velen ontbreken. De provincie dringt bij het Rijk aan om dit op te lossen voordat onomkeerbare stappen worden gezet bij de invoering van Betalen naar gebruik.

Het Rijk wil een vlakke heffing per kilometer invoeren, wat betekent dat iedereen hetzelfde tarief betaalt, ongeacht waar of wanneer er gereden wordt. De provincie Flevoland heeft onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen hiervan voor de inwoners van Flevoland, waarbij alleen gekeken is naar woon-werkverkeer.

Uit het onderzoek blijkt dat een vlakke heffing de bereikbaarheid van banen voor alle groepen in Flevoland verslechtert. Dit effect is in Flevoland groter dan in andere gebieden in de regio rond Amsterdam. Gebruikers van auto's op benzine of diesel in Almere en Lelystad kunnen vanwege de nieuwe heffing ongeveer 10% tot 30% minder banen bereiken, omdat de kosten voor het bereizen van die banen te hoog worden. Voor inwoners van andere gemeenten in Flevoland is de afname zelfs 25% tot 50%. Dat komt doordat inwoners uit Almere en Lelystad meer banen binnen hun bereik hebben met het openbaar vervoer.

De provincie Flevoland werkt samen met andere provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO) en dringt er bij het Rijk op aan om zorgvuldig onderzoek te doen naar de gevolgen van Betalen naar gebruik. Hierbij moet nadrukkelijk worden gekeken naar de beschikbaarheid van mobiliteit en de toegankelijkheid van werk en voorzieningen voor iedereen in de samenleving

Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Openbaar Vervoer
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
Adverteerder in de rubriek Provincie Flevoland
Tel. 0321-333169
Peter Evers
Adverteerder in de rubriek Verkeer
Flevolamb
Flevolamb
Adverteerder in de rubriek Werk
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 1.5 °C
  • 0.0 mm
  • 11.6 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top