Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Teakhouten meubelen PolderTEAK
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Landschapsbeheer zoekt vogeltellers scholelkster

Woensdag 8 maart 2023
Landschapsbeheer zoekt vogeltellers scholelkster
Foto: Landschapsbeheer Flevoland - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - De scholekster, een bekende weidevogel, heeft een nieuwe broedplaats ontdekt: platte daken. Vooral op industrieterreinen in Flevoland broeden deze vogels regelmatig. Om te achterhalen hoeveel scholekster-paartjes er precies zijn en hoe succesvol hun broedsel is, zoekt Landschapsbeheer Flevoland vrijwilligers die willen helpen met het tellen van deze vogels in steden, dorpen en op industrieterreinen.

Scholeksters zijn vooral goed te spotten voordat ze gaan broeden, wanneer ze in de buurt foerageren. Zodra ze broeden, zijn ze minder zichtbaar, maar het verdedigen van het nest gaat vaak gepaard met veel kabaal. Als de jongen uit het ei komen, voeren de ouders hen in het begin hoog op het platte dak, maar later moeten de kuikens zelf naar beneden springen en overleven in de bebouwde omgeving. Jaarlijks keren scholeksters terug naar dezelfde broedplaats, wat suggereert dat het een succesvolle locatie is.

Tellen
Als vrijwilliger kun je helpen door op zoek te gaan naar de te-piet-te-piet-te-pietende scholeksters en te tellen hoeveel paartjes er rondlopen en -vliegen. Als je een broedend paar hebt ontdekt, is het mogelijk om in overleg met de eigenaar van het dak de leefomstandigheden van de kuikens te verbeteren met eenvoudige hulpmiddelen zoals een pallet en een bak water.

Als je mee wilt doen met dit bijzondere natuurproject en wilt helpen bij het tellen van scholeksters, meld je dan aan bij Jan Nagel via nagel@landschapsbeheer.net of 0320-294939.

Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 6.3 °C
  • 0.0 mm
  • 7.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top