Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Adm. Financiële Advisering Kafa
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Innovatief maaiponton gelanceerd om waterplantenoverlast aan te pakken

Donderdag 22 juni 2023
Innovatief maaiponton gelanceerd om waterplantenoverlast aan te pakken
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Op vrijdag 16 juni is een geavanceerd maaiponton in de haven van WSV de Eendracht in Bunschoten-Spakenburg in gebruik genomen. Deze innovatie komt op het juiste moment, want de overmatige groei van waterplanten in de Randmeren, waaronder het Veluwemeer, heeft zowel voor overlast als onveiligheid voor de recreatievaart gezorgd.

Kees Kooijman van Zeilschool De Randmeren (nabij Flevostrand in Biddinghuizen) is voorzitter van de Stichting Maaien en de drijvende kracht achter het maaipontonproject.

Bevaarbaar
Het nieuwe ponton kan sneller maaien, waardoor het recreatiewater in een kortere tijd weer bevaarbaar wordt. Met deze ontwikkeling is het van cruciaal belang om de groei van waterplanten langs de hoofdvaargeul, in de vaargebieden en bij de eilanden in de Randmeren te beheersen.

Innovatieve maaikop
Dit nieuwe maaiponton, ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren, visserijbedrijven en twee lokale machinebouwers, is uitgerust met een innovatieve maaikop, een afstelbare maaibalk en opvoerbanden die het maaisel aan boord brengen. Het kan bijna twee keer zoveel maaien als de vorige maai-boot en heeft voldoende opslagcapaciteit om de dagelijkse hoeveelheid maaisel te verzamelen, zonder tussentijds lossen.

De ingebruikname werd gevierd met een ceremoniële druk op de startknop door Leen Verbeek (commissaris van de Koning van de provincie Flevoland), Kees Kooijman (voorzitter van de Stichting Maaien), Rita Braam (directeur Gastvrije Randmeren) en vertegenwoordigers van de sponsoren.

App voor inzicht in waterplanten
Samen met dit project, is er ook gewerkt aan een app die laat zien welke locaties gemaaid zijn en waar veel of weinig waterplanten staan. De app, 'waterplanten.nu', synchroniseert dagelijks met de maaiprestaties van alle maaiboten, inclusief het nieuwe maaiponton.

De financiering van het maaiponton werd verzameld door meer dan 20 watersportbedrijven en -verenigingen uit de Randmerenregio, de provincies Flevoland, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland, private partijen en de 15 samenwerkende Randmeergemeenten verenigd in de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren.

Dankbaar
Rita Braam, directeur van Gastvrije Randmeren, benadrukte de rol van de provincies bij het waarborgen van een effectief maaibeheer. "We zijn dankbaar voor de tijdelijke subsidies die de provincies bijdragen aan het maaibeheer," zei ze.

Kees Kooijman sprak zijn dank uit aan alle partners die betrokken waren bij de realisatie ervan. "We zijn verheugd dat we deze mijlpaal, de ingebruikname van het maaiponton, kunnen vieren met ontwerpers, bouwers, maaiers en de brede groep van sponsoren", zei hij.

Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gastvrije Randmeren
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
Adverteerder in de rubriek Veluwemeer
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
Adverteerder in de rubriek Watersport
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 7.2 °C
  • 6.2 mm
  • 11.8 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top