Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Flevolamb Flevolamb
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

In vogelvlucht : de vliegenzwam

Maandag 29 oktober 2012
In vogelvlucht : de vliegenzwam

BIDDINGHUIZEN - We hebben een prachtige oktobermaand achter ons liggen. Het was een goede maand om paddenstoelen te gaan bekijken. De bekendste is ongetwijfeld de paddenstoel rood met witte stippen, ook wel de vliegenzwam genoemd.

We kunnen deze tegenkomen in grasbermen met in de buurt eiken, beuken en berkenbomen.


Wat we niet zo snel doen is de onderkant van de paddenstoelen bekijken. De bovenzijde kennen we allemaal wel: een rode hoed met witte stippen. De onderzijde met de lamellen is zeker ook bijzonder: met behulp van een spiegeltje kun je de prachtige lamellen zien.


Hierin worden de sporen bewaard en deze worden met de wind meegenomen om zo weer elders terecht te komen. Ondergronds bevindt zich het mycelium, dit zijn eigenlijk de schimmeldraden (worteltjes) van de paddenstoel en dit blijft altijd in de grond zitten. De paddenstoel op zich zorgt voor de verspreiding van de sporen (zaden).


Na verloop van tijd blijft er van de paddenstoel niets over, maar de schimmeldraden blijven achter in de bodem en maakt haar opwachting weer voor het volgende jaar. Zo is het niet alleen de paddenstoel die van belang is maar ook het mycelium dat in de bodem achterblijft.


Heeft u de vliegenzwam ook gezien dit jaar? Mocht u nog eens op zoek gaan naar deze paddenstoel, neem dan eens een spiegeltje mee zodat u ook de lamellen kunt zien.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top