Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Bacteriën werken aan sluis Blauwe Dromer

Vrijdag 18 januari 2013

BIDDINGHUIZEN - De herstelwerkzaamheden aan de schutsluis ‘De Blauwe Dromer’ bij Harderwijk vorderen. De tijdelijke dam die nodig is om de werkzaamheden veilig uit te voeren, wordt nu gebouwd. Het kennisinstituut Deltares uit Delft adviseert de provincie bij de werkzaamheden.

De sluis ‘De Blauwe Dromer’ (bij het gemaal Lovink, richting Harderwijk) werd op maandag 15 oktober 2012 door de provincie Flevoland afgesloten, omdat de sluis dreigde weg te zakken. Oorzaak is een zogenaamde ‘wel’ onder de sluis. Deze wellen komen overal voor, maar dichtbij een sluis kan dat een onveilige situatie opleveren, omdat een wel ook zand kan meenemen. Hierdoor kan de sluis instabiel worden.

Omdat de situatie bij de sluis zeer complex is, schakelde de provincie vorig jaar Deltares in voor een specialistisch advies. Deltares adviseerde drie maatregelen:

  • Het toepassen van Biosealing om het diepe grondwater dat door de kleilaag naar boven stroomt, af te stoppen. Biosealing is een door Deltares ontwikkelde geavanceerde methode waarbij speciale bacteriën worden geïnjecteerd die het gat in de kleilaag afdichten.
  • Het injecteren van grout onder de betonnenvloer om de fundatie, die is aangetast door het uitspoelen van zand, te herstellen. De gaten worden afgedicht en daarmee wordt het uitspoelen van zand voorkomen.
  • Het ballasten van de bodem in de polder door het plaatsen van zeer zware betonblokken op een waterdoorlatend doek, zodat het gecontstateerde uitspoelen van zand via de aanwezige wellen wordt tegengegaan.


In verband met het veilig uitvoeren van de werkzaamheden wordt de tijdelijke dam aangelegd in de Hoge Dwarsvaart. De werkzaamheden zijn in de loop van dit voorjaar afgerond.

Bron: Provincie Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 18.4 °C
  • 0.0 mm
  • 18.2 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top