Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Terrascompleet.nl Terrascompleet.nl
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

In Vogelvlucht : De kardinaalsmuts

Dinsdag 26 november 2013
In Vogelvlucht : De kardinaalsmuts

BIDDINGHUIZEN - De nieuwste aflevering van de rubriek In Vogelvlucht geschreven door Dick van de Graaf ditmaal aandacht voor de kardinaalsmuts.

Tijdens controle werkzaamheden nabij de oude school Tamarisk aan de Koolzaadhof viel mijn oog op een heldere kleur rozerood. Eigenlijk een kleur die je met een penseel niet op het tekenbord kunt krijgen. Ook als je de foto's bekijkt lijkt het niet op een kleur die je in de natuur tegen kunt komen. Het is de gewone kardinaalshoed of kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), deze struik kan ongeveer 2 tot 3 m hoog worden.


Nu de bladeren beginnen te vallen valt ineens de vrucht op. Deze heeft de vorm van een kardinaalsmuts vandaar de naam van de struik. De vrucht is een rozerode en bestaat uit vier of vijf hokjes. Nu deze zaaddozen opensplijten zien we duidelijk de vlezige oranje zaden. De zaden worden vooral door vogels gegeten en worden zo op deze manier verspreid.

Vroeger werden van het hout spoelen gemaakt voor het spinnen van textiel. De Engelse benaming komt hier ook vandaan nl. The Spindle tree.


Vele Euonymus struiken zijn een waardevolle aanwinst in de particuliere of gemeentetuin.
De struiken verschillen per soort maar hebben prachtige herfstkleuren en dragen volop vruchten.


Wie weet komt u tijdens een wandeling- of fietstocht door het dorp ook wel deze prachtige struik tegen en kunt u de prachtige rozerode kleuren zelf aanschouwen.


Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top