Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek

In vogelvlucht: de zanglijster

Woensdag 3 juni 2015
In vogelvlucht: de zanglijster

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de zanglijster.

Tijdens een rondgang in het dorp viel mijn oog op een vogel die onrustig rondvloog. Ik was waarschijnlijk in zijn territorium gekomen. Ik maakte mij uit de voeten zodat het beestje geen "last" meer van mij had. Ik verschuilde mij achter een boom en bleef afwachten waar het beestje naar toe zou gaan. Het betrof een zanglijster die naar een buis vloog. Aan de zijkant zag ik een nestje waar de vogel naartoe vloog. Dit verklaarde dus de roep van de zanglijster, ik was een indringer.


Nu alles rustig was kon ik goed de zanglijster op het nest aanschouwen. Het nest was gemaakt van mos en dorre takjes en omringd door brandnetels, goed gecamoufleerd en opgaand in de omgeving. Even later ging het beestje weer eten zoeken voor haar jongen. Van enige afstand kon ik zien dat er 4 jongen waren, De veren waren in ontwikkeling en het zal waarschijnlijk ook niet lang meer duren voordat zij het nest gaan verlaten.


De zanglijster komt in heel Europa voor met uitzondering van de boomloze gebieden. Het leefgebied bestaat veelal uit struikgewas, grasvelden en open plekken in bossen en op paden. Hoe dichter het struikgewas hoe liever de zanglijster het heeft: hier kan mooi een nest gebouwd worden. Het voedsel bestaat uit insecten, slakken, wormen, duizendpoten en pissebedden. Maar ook zoekt de zanglijster naar fruit en bessen. Een typische eigenschap van de zanglijster is het stuk slaan van slakkenhuizen op een vaste plaats (smidse) om zo bij het malse slakkenvlees te komen. Op deze plaats treffen we vele kapotte slakkenhuizen aan.
De zanglijster legt veelal 1 a 2 legsels per jaar van 4 tot 6 eieren. De broedperiode is tussen eind maart en juli.

Toch wel weer bijzonder om dit te aanschouwen, de zanglijster, ik loop voorzichtig terug en wens de jongen een goede toekomst tegemoet. Misschien tref ik ze nog eens.


Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top