AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

In Vogelvlucht: de zwarte specht

Vrijdag 3 juni 2016
In Vogelvlucht: de zwarte specht

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de zwarte specht.

Voor "In vogelvlucht" schrijf ik vaak over wat er groeit en bloeit in en rondom Biddinghuizen. Ik zou dit deze keer graag wat breder willen oppakken zodat ook mijn natuurbelevingen buiten de poldergrens aan bod kunnen komen. Ik ben zelf woonachtig in Wezep en kom met regelmaat algemene en of bijzondere natuurbelevingen tegen die ik graag met anderen zou willen delen. Dat kan iets kleins zijn wat in een berm groeit maar ook een bijzondere ontmoeting met een groep wilde zwijnen op de Veluwe. Ook kan dit een stukje geschiedenis zijn van een bepaald landgoed in de buurt waar u dan mogelijk zelf ook eens zou kunnen gaan wandelen. Deze keer gaat het over de zwarte specht.


De soort komt voor in oude (beuken)bossen. In Flevoland is het een zeldzame verschijning in Roggebotzand. Tijdens één van mijn wandeltochten op landgoed Fliphul op de rand van Hattem – Wapenveld hoorde ik een geluid "kruu kruu kruu" wat ik niet gelijk kon plaatsen. Ik bleef stil staan en probeerde het geluid te lokaliseren. Plotseling zie ik een zwarte schim voorbij schieten. Het is een zwarte specht. Iets verderop zie ik een grote holte in een beuk; misschien dat het dier hierin wel zijn nest heeft gemaakt. Voorzichtig blijf ik achter een boom staan kijken: ja hoor, de zwarte specht vliegt naar deze holte en ineens hoor ik het geluid van jongen.


Een volwassen specht is tussen de 40 en 50 cm groot en is zwart van kleur; het mannetje heeft een rode kruin terwijl het vrouwtje enkel een rood achterhoofd heeft. De vogel mijdt de mens, bij het zien van onraad draait hij zich schuil achter een boom. Het nest wordt vaak in een oude beuk gemaakt. De holte is vaak 40 cm diep en de vliegopening is ovaal. Elk jaar hakt de zwarte specht een nieuw nest. Het oude nest wordt vaak gebruikt door andere holenbroeders, marters of eekhoorns.
De zwarte specht eet voornamelijk houtmieren. Ook staan kevers, bessen en zaden op zijn menu. Met het ouder worden van de Nederlandse bossen is er nu een stabiel aantal van zo'n 1100 tot 1500 broedparen.

Mocht u een wandeling maken rondom het Roggebotzand of ergens op de Veluwe, dan bestaat er een kans dat u de zwarte specht tegenkomt. Een prachtige vogel die zich niet zo snel laat zien, echter wel laat horen.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top