Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

In vogelvlucht: De schoonheid van de paardenbloem

Woensdag 7 juni 2017
In vogelvlucht: De schoonheid van de paardenbloem

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de paardenbloem.

In het voorjaar gaan we er eigenlijk ongemerkt aan voorbij, bermen kleuren helder geel en na een tijdje grijs. Iedereen herkent het eigenlijk wel. Wie kent niet het wegblazen van de "zaadjes" van een uitgebloeide paardenbloem? Toch is het een bijzondere bloem om eens meer bij stil te staan.

De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens eigenlijk over heel de wereld verspreid. De bloem van de paardenbloemen is samengesteld, deze bestaat namelijk uit een groot aantal kleine bloemetjes. De stengel is hol en de bladeren staan in bladrozet. De wortel is een penwortel die decimeters in de grond kan groeien. De vrucht is eigenlijk een nootje; vaak wordt er ten onrechte over de zaden van de paardenbloem gesproken maar dit is dus niet juist.


Paardenbloemen zijn eetbaar, de jonge bladeren worden ook wel molsla genoemd. Vroeger werd dit wel gedaan door in het voorjaar de penwortel onder te spitten en er dan voor te zorgen dat de bladeren bedekt werden gehouden met grond zodat ze geen of weinig bladgroen konden vormen. Dit werd ook wel in molshopen gedaan, vandaar de naam molsla. Door zuivere rassen te kweken is er nu in het voorjaar een zuivere molsla te verkrijgen.

Ook het dierenrijk gebruikt de paardenbloem: koeien, schapen en geiten gebruiken de paardenbloem als medicijn. Het wordt veelal gegeten als dieren darmstoornissen hebben.


Verschillende namen
De paardenbloem heeft door heel Nederland heen verschillende namen: in het noorden wordt de paardenbloem hondstong genoemd terwijl in het zuiden deze pissebloem wordt genoemd. In Friesland wordt de bloem brievenbesteller genoemd; dit slaat op het vruchtpluis dat - wanneer er tegenaan geblazen wordt- wegdrijft om als het ware de zaden (nootjes dus) die er aan hangen als brieven te bestellen.

Toch wel mooi om eens stil te staan bij de paardenbloem. Wie weet heeft u ook wel een naam van deze bloem uit de streek waar u vandaan komt. Zo kunt u dat tegen uw buren vertellen en dan weten zij misschien wel helemaal niet waar u het over heeft. U kunt dan zeggen: "Het is de paardenbloem en haar schoonheid."

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top