Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek

10 jaar In vogelvlucht: Het verhaal achter In Vogelvlucht

Maandag 4 september 2017
10 jaar In vogelvlucht: Het verhaal achter In Vogelvlucht
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: Het verhaal achter…… in vogelvlucht.

Tien jaar "In vogelvlucht"
Tien jaar geleden, in september 2007, verscheen de eerste "In vogelvlucht". Deze rubriek ging over het natuurterreintje Bremerbergweg – Kokkelweg. Het 10 jaar lang bijna elke maand een verhaaltje schrijven is destijds opgepakt om bewoners van Biddinghuizen van informatie te voorzien over werkzaamheden die de mannen van de groenvoorziening uitvoerden in Biddinghuizen.

De eerste "In vogelvlucht" ging over het natuurlijk beheren van een stukje gazon. Dit werd omgevormd naar hooilandje dat nu 1 of 2 keer per jaar gemaaid wordt. Hier zijn destijds ook een aantal knotwilgen geplant door de heer Mintjes. Als je nu terug kijkt hoe deze knotwilgen zijn ontwikkeld dan is dat mooi om te zien. Ook zien we de ontwikkeling van een steriel gazonveldje tot een gebiedje waar zich diverse planten en dieren hebben kunnen vestigen.

Diverse onderwerpen
Door de tijd heen zijn er diverse onderwerpen aan bod gekomen. Dit kon iets bijzonders zijn dat zich tijdens werkzaamheden voor deed, bijvoorbeeld bosonderhoud met een harvester, het aanleggen van de vlindertuin, aanplanten van het bloemenmozaïek de ijsvogel, Biddinghuizen lindeboomdorp en diverse keren over 'hoe was het ook alweer?' Op deze manier probeerden wij de bewoners van Biddinghuizen te informeren over wat wij deden en waarom wij iets deden.

De man achter de rubriek
Fotograferen is een grote hobby van mij. Deze foto's en de daarbij geschreven teksten maakten samen elke keer weer een mooi verhaal voor "In vogelvlucht".


In mijn jeugdjaren maakte ik zwerftochten in mijn buurt Wezep. Hier is eigenlijk alles: als je naar het bos toe wilt dan kan dit en als je wilt struinen langs de rivieroevers van de IJssel dan kan dit ook.
Van alles werd er verzameld: veren van vogels, planten en bloemen om te drogen voor een herbarium. Braakballen van uilen werden uitgeplozen. Ik verzamelde informatie over wat ik gezien en gehoord had en hield logboeken bij.
In 2001 heb ik een studie gevolgd bij het I.V.N. te Zwolle als natuurgids. Dit werd erg breed weg gezet en dan is het vervolgens aan jezelf wat jij mooi vindt om te gaan doen.
Ik vind het mooi om natuurexcursie te geven. Dit kan op een landgoed zijn maar ook met een bepaald thema, bijvoorbeeld paddenstoelen, voorjaar of een bomenroute.
Daarnaast verzorg ik ook presentaties met behulp van een beamer. Ik maak dan een PowerPoint presentatie en aan de hand van foto's vertel ik het verhaal erbij. Dit is dankbaar om te doen, want je kunt op deze manier de natuur en het groen bij de mensen brengen.
Bij de lokale omroep verzorg ik ook elke maand een natuurrubriek. Er gaat dan een cameraman mee die het verhaal van een boswachter filmt; ik doe dan meestal de interviews.

Ik vind het mooi om de natuur bij de mensen te brengen, of dit nu via "In vogelvlucht" is, het geven van een excursie of samen met een boswachter op pad gaan. De kennis die ik heb op deze manier te delen is echt fantastisch en ik voel me dan ook zeer bevoorrecht.

Het gaat vaak om de kleine dingen die zich rondom huis bevinden. Dit kunnen lieveheersbeestjes zijn maar ook het op thermiek zweven van een groep buizerds. Natuurlijk zijn er ook speciale momenten, de eerste keer een bever zien of oog in oog staan met een roedel herten of wilde zwijnen. Maar mocht je een keer niets treffen dan is er niets aan de hand: één zijn met de natuur en haar omgeving is prachtig. Genieten van de stilte.
Dit alles wil ik graag doorgeven en mensen er op wijzen hoe mooi hun eigen omgeving is.

Mijn voornemen is dan ook om nog wel een aantal jaren elke maand een item voor "In vogelvlucht" te schrijven, want rondom Biddinghuizen zijn toch nog wel veel dingen die ik in beeld wil brengen en waar ik over wil schrijven.
Als ik nu achterom kijk, en de stukjes nog eens nalees, dan denk ik bij mij zelf: "Wat gaat de tijd toch snel, het zou wel ietsjes langzamer mogen."

Met vriendelijke natuurgroet,

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top