Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

In vogelvlucht: Wat zie ik daar?

Dinsdag 3 oktober 2017
In vogelvlucht: Wat zie ik daar?
Foto: Team Groenvoorziening

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: Wat zie ik daar?

Voor "In vogelvogelvlucht" zocht ik nog een onderwerp. Tijdens een rondgang in het dorp kwam er ineens iets op mijn pad en ik dacht: "Ja, dit is mooi om iets over te schrijven voor in vogelvlucht".

In Biddinghuizen staat een groot aantal lindebomen. Wat mij ineens opviel onderaan de stam van een lindeboom was een groot aantal rode knopjes. Toch maar even kijken wat dit was. Ik kwam dichterbij en kon zien dat het zich over de stam van de boom bewoog. Hé, het beweegt, het zijn beestjes. Nader onderzoek wees uit dat dit de vuurwants is.


Het is een opvallende verschijning: de vuurwants is rood van kleur met zwarte tekeningen. Het beestje komt in grote delen van Europa voor. De vuurwants is een alleseter, het zuigt aan bladeren en komt voornamelijk voor in lindebomen. De wantsen zijn zo'n 12 mm groot. In het najaar komen ze in groten getale voor en zijn dan ook makkelijk te herkennen. Volwassen dieren overwinteren. Larven en nimfen die niet volwassen zijn geworden gaan dood.


De Nederlandse naam vuurwants is afgeleid van de rode kleur. Ik bekijk de diertjes en vind het toch wel bijzonder: vele zitten bij elkaar en een enkele kruipt langs de stam. De zwarte tekeningen lijken wel op maskertjes. Het zijn nuttige diertjes voor de natuur, ze doen zich tegoed aan sappen die ze uit de bladeren halen. Mocht u ze ooit in de tuin hebben dan hoeft u niet bang te zijn dat ze schade aanbrengen, de rode kleur is er voor om vogels en andere indringers op afstand te houden.

Ze hebben een klier die een geur afscheidt, dit maakt het dat ze niet lekker zijn. Mocht het kouder worden dan zoeken ze een vorstvrij plekje waar ze overwinteren. Vroeg in het voorjaar gaan ze op zoek naar een plekje in de zon om zich op te warmen. En dan zijn ze opnieuw in groten getale te zien.

Toch wel weer mooi om zo iets te zien. Het zijn vaak de kleine dingen waar we terloops aan voorbij lopen maar die toch de moeite waard zijn om even bij stil te staan!

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top