Teakhouten meubelen PolderTEAK
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

In vogelvlucht: IJskristallen

Maandag 4 december 2017
In vogelvlucht: IJskristallen
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: IJskristallen.

Het is december en dat betekent dat het winterseizoen is begonnen. Korte dagen, lange nachten en ook winterse neerslag met temperaturen onder het vriespunt. Zo ook aan het begin van deze december maand. Het kan een ergernis zijn om autoramen te krabben, maar het is ook een betovering in het landschap. Voorwerpen, spinnenwebben en plantendelen die bedekt zijn met een wit laagje rijp: een prachtig gezicht.


Maar hoe ontstaat nu rijp?

De lucht die de we inademen bevat waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit wordt ook wel de luchtvochtigheid genoemd. Waterdamp kunnen we niet met het blote oog zien. Het wordt pas zichtbaar als het een andere vorm aanneemt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van mist, dauw of rijp zijn.
Rijp ontstaat als het buiten vriest; voorwerpen of plantendelen komen onder het vriespunt. Het vocht dat in de lucht zit vriest aan zo'n voorwerp vast. Dit noemen we rijp. Waterdamp gaat over in ijskristallen. Al die kleine ijskristallen zorgen samen voor een prachtig wit laagje. Hier kan de een van genieten terwijl een ander zich er enorm aan stoort omdat de autoruiten gekrabd moeten worden.


Ik vind dit toch wel een bijzonder proces en kan ook geweldig genieten van al die prachtige ijskristallen die met elkaar iets moois vormen. Mocht dit de komende tijd nog eens voorkomen dan zou ik u er op willen wijzen om een voorwerp, spinnenweb of plant van dichtbij te bekijken. Laat u verwonderen door al die prachtige ijskristallen die op dat moment de omgeving wit kleuren.


Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top