Tel. 0321-333169 Peter Evers
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Snel internet via glasvezel in buitengebied stap dichterbij

Donderdag 1 februari 2018
Snel internet via glasvezel in buitengebied stap dichterbij
Foto: FreeImages.com / tan aikhong - rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - Goed nieuws voor inwoners van het buitengebied in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland; de komst van snel internet lijkt een belangrijke stap dichterbij. Woensdagavond heeft de provinciale politiek zich uitgesproken voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk.

De provincie is al jaren bezig om de snelheid van het internet in het buitengebied te verbeteren, maar dat proces gaat moeizaam. Draadloze verbindingen blijven achter bij de verwachtingen. De aanleg van glasvezel is wel duur. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman kost het zeker 8 miljoen, mogelijk zelfs 10 miljoen euro. Per aansluiting zou dat neerkomen op minimaal 3.500 euro.

"Provincie moet bijdragen"
Verschillende fracties in Provinciale Staten vinden dat de provincie moet bijdragen. Rijsberman denkt dat glasvezel de provincie zo'n 3 tot 4 miljoen euro gaat kosten. De rest zou van particulieren, gemeenten en marktpartijen moeten komen.

Hoeveelheid data boerenbedrijf neemt snel toe
Volgens landbouworganisatie LTO Noord zitten veel boeren met smart op snel internet te wachten. Zo is het nu bijvoorbeeld niet mogelijk om een melkrobot te updaten. De behoefte aan bandbreedte groeit snel, zegt woordvoerder Arnold Michielsen. Zeker nu 'smartfarming' steeds meer in zwang komt, waarbij snel internet onontbeerlijk is.

Bereidheid tot investeren is er
Michielsen denkt dat boeren best bereid zijn te investeren in de voorziening. Hij weet alleen niet hoeveel. Hij is in ieder geval erg blij met het standpunt van Provinciale Staten dat er nu snel wat moet gebeuren. Gedeputeerde Rijsberman komt binnenkort met een voorstel.

In Noordoostpolder was al een begin gemaakt met de aanleg van glasvezel voor versturen en ontvangen van data. Daar bedragen de kosten van een aansluiting ongeveer 1.900 euro.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Internet
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top