Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Adm. Financiële Advisering Kafa

In vogelvlucht: de pluimvoetbij

Vrijdag 6 juli 2018
In vogelvlucht: de pluimvoetbij
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de pluimvoetbij.

In Nederland leven ca. 350 soorten bijen en één soort wil ik er deze keer graag uitlichten: de pluimvoetbij (graafbij). Deze graafbij kunnen we tegenkomen op plekken waar je het eigenlijk niet verwacht namelijk in bestrating waar een ruime voeg tussen tegels en klinkers is ontstaan. En ook wel langs de oostelijke lijn van stranden en voorlanden.

Deze bij graaft gangen in zanderige grond. Deze gangen kunnen variëren van 30 cm tot 100 cm lang. Vanuit deze gangen worden ook nesten met broedcellen gemaakt en er wordt een voorraad stuifmeel bewaard. In deze broedcellen worden eitjes gelegd. De larven die daar uit komen overwinteren in de nestgangen en kunnen eten van de voorraad stuifmeel. Het jaar erop komen er volwassen pluimvoetbijen te voorschijn.


Het vrouwtje van de pluimvoetbij is gemakkelijk te herkennen doordat zij fel gele pluimen (beharing) aan haar achterpoten heeft. Deze pluimen zijn handige hulpmiddelen voor het vergraven en verplaatsen van zand en ook voor het vervoeren van stuifmeel. De soort vliegt in de vroege ochtenduren op gele bloemen. De vliegtijd van deze soort is van juni tot augustus.

Mocht u er op uit gaan let dan eens op kleine openingen in de bestrating met daarom heen zandbultjes. En wie weet ziet u dan deze graafbij ook nog wel aan het werk.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 12.2 °C
  • 0.0 mm
  • 11.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top