Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

In Vogelvlucht: Het zwavelkopje

Donderdag 8 november 2018
In Vogelvlucht: Het zwavelkopje
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: Het zwavelkopje.

Het is herfst, dus gaan we in het bos op zoek naar paddenstoelen. Vergelijkbaar met voorgaande jaren heb ik het idee dat het er wel minder zijn. Dit komt allicht door het neerslagtekort. Maar ik wil wel een poging doen en ga in het dorpsbos op zoek naar paddenstoelen.

Het valt niet mee, maar op een oude boomstronk zie ik toch het zwavelkopje. De naam heeft te maken met de vaak zwavelgele kleur van de hoed en de steel. Deze paddenstoelsoort treffen we vaak in bossen op oude boomstronken aan. Het zwavelkopje groeit in bundels of in clusters; dit is dus ook duidelijk te zien.


De paddenstoel is erg giftig en niet geschikt voor consumptie. Zwavelkopjes houden van nat maar niet zo koud herfstweer. Mocht het koude winterweer zijn intrede doen, dan sterven de zwammen die bovengronds zichtbaar zijn af. De zwamvlok blijft in de boomstronk leven. Dit herhaalt zich een aantal keren net zolang totdat de stronk verteerd is. Het is dus een soort die van dood hout leeft.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top