Flevolamb Flevolamb
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo

Windplan Groen doet veel stof opwaaien bij bewoners Biddinghuizen

Maandag 4 maart 2019
Windplan Groen doet veel stof opwaaien bij bewoners Biddinghuizen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Voor vele Biddinghuizenaren is Windplan Groen een doorn in het oog. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen er nieuwe windmolens in Flevoland worden geplaatst, waarvan vijf molens van 250 meter hoogte op 800 meter afstand van de dorpskern van Biddinghuizen. Afgelopen maandag 25 februari was er een informatieavond in het Koetshuis waarbij de bewoners van Biddinghuizen hun zorgen uitten over het plan.

Ruthger Steenbeek is woordvoerder van een aantal bezorgde bewoners. Hij vertelt waarom de bewoners zich zorgen maken. "Het kernpunt is dat er vijf windmolens met een hoogte van 250 meter te dichtbij de dorpskern worden geplaatst. Vier van de vijf willen wij verplaatsen. Daarover is vanavond veel gezegd maar geen toezegging over gedaan."

Volgens de initiatiefnemers van Windplan Groen is het niet mogelijk om de windmolens te verplaatsen. De plekken voor de windmolens zijn vastgelegd in het Regioplan. Een andere reden is de ontwikkeling van Lelystad Airport. Als de molens te dicht bij het vliegveld worden geplaatst, wordt het voor vliegtuigen moeilijker om te landen. Lagere molens zijn ook geen optie, want deze leveren minder energie op en zijn duurder om neer te zetten.Geen concrete plannen bij calamiteiten
Niet alleen de nabijheid van de molens is een doorn in het oog voor de bewoners. "Wat gebeurt er als er calamiteiten optreden bij een molen?", vraagt Steenbeek zich af. "Die molen is 250 meter hoog en als deze zo dichtbij de dorpskern staat en in brand vliegt, dan hebben we een probleem." Steenbeek haakt in op het ongeluk bij een windmolen in Zeewolde eerder dit jaar. Op 22 januari meldde de Stentor dat er in Zeewolde een dode was gevallen bij een brand in een windmolen aan de Reigerweg. De brandweer kon niets doen en moest toekijken hoe de brand zichzelf doofde. Volgens Steenbeek zijn er nog geen concrete plannen als het gaat om dit soort situaties en de veiligheid van de bewoners van Biddinghuizen. "Dat is nog wel iets om over na te denken."

Absoluut geen slagschaduw
Op de avond was ook slagschaduw een groot discussiepunt. Slagschaduw is de schaduw van de wieken van de molens die over de huizen valt. Als er in een jaar te veel slagschaduw op een huis valt, kan dit problemen opleveren voor de gezondheid van bewoners. "De norm van slagschaduw in een jaar is zes uur maximaal en dat willen wij terugbrengen naar nul uur per jaar", vertelt Wim Luijkx, woordvoerder van Windkoepel Groen, de initiatiefnemers van het Windplan. "Mocht het nu zo zijn dat deze norm niet minder wordt, maar juist meer, krijgen wij een boete van de gemeente en moeten wij het gaan aanpassen."

Is het technisch gezien mogelijk om de slagschaduw terug te brengen naar nul uur per jaar? "Technisch gezien is dat inderdaad mogelijk", zegt Steenbeek. "En zo niet, dan zorgen ze maar dat het mogelijk wordt. Wij willen absoluut geen slagschaduw."

Constructieve kritiekpunten
Gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) was ook aanwezig op de avond en begrijpt waarom de bewoners bezorgd zijn. "Er is ooit gezegd dat er hier windmolens konden worden geplaatst en nu worden ze ook daadwerkelijk geplaatst en daar maken mensen zich zorgen over en dat vind ik terecht", aldus Fackeldey. "Ik was heel blij met het begin van de bijeenkomst waarbij vijf concrete punten werden genoemd waarvan werd gezegd dat we daar iets mee moeten doen. Dan hebben we huiswerk en dat is goed." De punten die werden genoemd waren de slagschaduw, de lampen van de molens, de zorgen over de daling van het onroerend goed, geluidsoverlast en de calamiteiten.

Van grijze stroom naar groene stroom
Volgens Fackeldey zijn er ook positieve kanten voor de bewoners van Biddinghuizen. "Bewoners kunnen participeren, er komt geld van de opbrengst van de windmolens naar hun toe, maar het allerbelangrijkste is dat we allemaal weten dat we van de fossiele brandstoffen af moeten en dat we daar met deze windmolens een belangrijke stap in nemen."

In gesprek
Inmiddels heeft het eerste gesprek tussen de initiatiefnemers van windplan Groen en een afvaardiging van de bezorgde bewoners na maandag al weer plaats gevonden. Er is gesproken hoe en met welke partijen in de komende weken de 5 genoemde zorgpunten gaan aanpakken.

Ingezonden persbericht

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Windmolens
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.2 °C
  • 0.0 mm
  • 16.5 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top