Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Flevolamb Flevolamb
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Adm. Financiële Advisering Kafa
Teakhouten meubelen PolderTEAK

In vogelvlucht: kuifeend

Maandag 1 april 2019
In vogelvlucht: kuifeend
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: de kuifeend.

Aan het einde van de Strandgaperweg kan je vanachter een kijkscherm prachtig watervogels observeren. Aan het einde van het winterseizoen tref je er nog een groot aantal kuifeenden aan. De mannetjes vallen het meeste op met een zwart – wit verenpak en natuurlijk hun kuif. De vrouwtjes zijn overwegend bruin met lichtere flanken.Het is een typische watervogel die we op deze plek tegen komen. Elke keer zie je vogels onderduiken op zoek naar voedsel. Ze leven van waterdieren die tussen de waterplanten zitten. Ook worden de waterplanten wel gegeten. Op waterplassen zoals deze dobberen de kuifeenden graag rond. Het zijn typische duikeenden die langdurig onder water kunnen zijn op zoek naar voedsel. Hun hele lichaamsbouw is hierop toegerust. Doordat hun voeten vrij ver naar achteren zijn geplaatst kunnen ze goed zwemmen en duiken; daarentegen kunnen ze zich moeilijk op het land verplaatsen.


De soort broedt in heel Europa van Noorwegen tot aan het midden van Frankrijk. De kuifeend komt in Nederland veel voor in wateren van 3 – 5 m diepte, met eilanden om te broeden en voldoende vegetatie om beschutting te zoeken.
Vanaf mei legt het vrouwtje 6 tot 10 eieren. De broedtijd is 23 – 28 dagen en het vrouwtje broedt alleen de eieren uit. Het zijn geen koloniebroeders, de nesten bevinden zich op een tiental meters van elkaar. De jongen zijn nestvlieders en kunnen na 45 – 50 dagen vliegen.

De donkerbruine kuikens vallen op door een grote sterke snavel en grote voeten. Na 3 weken komt het verenkleed tevoorschijn en verdwijnt het dons. Na 10 weken hebben ze totaal een volwassen verenkleed; tegen het einde van de herfst zijn zowel de woerd als de eend op kleur.

Het zijn prachtige watervogels, neem eens een verrekijker mee als u op pad gaat. U zult verbaasd zijn hoe prachtig die kuifeenden er uit zien.

Dick van de Graaf


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 4.8 °C
  • 0.0 mm
  • 8.3 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top