Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Knardijk moet lint van nieuwe natuur worden

Dinsdag 14 mei 2019
Knardijk moet lint van nieuwe natuur worden
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De Knardijk, die dwars door Flevoland loopt, moet beplant worden met allerlei nieuwe planten en bloemen. Dat is het voorstel van imker Rob Triest uit Biddinghuizen. Samen met een aantal anderen heeft hij het idee ingediend bij het Waterschap Zuiderzeeland en werd daar 'met open armen ontvangen'.

"De biodiversiteit op de Knardijk moet worden vergroot, zodat er meer insecten komen. Het is nu een drama, er is alleen maar gras en dat wordt ook nog gemaaid. Wat je overhoudt is dan eigenlijk niets anders dan beton, een omgeving die totaal niet aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere insecten", vindt Triest.

Waterschap Zuiderzeeland roept samen met de provincie en de gemeenten Zeewolde en Lelystad bewoners en organisaties op om mee te denken over nieuwe gebruiksvormen voor de Knardijk. Gedacht wordt aan activiteiten op of rond de dijk zoals sport, recreatie, toerisme, cultuur of horeca.

Welke functie had de Knardijk?
Nadat Oostelijk Flevoland in de jaren vijftig was drooggelegd beschermde de Knardijk die polder tegen het water. Toen Zuidelijk Flevoland werd drooggelegd, verloor deze dijk zijn rol om buitenwater tegen te houden. Toch heeft de Knardijk nog steeds een vertragende werking in het geval van een calamiteit.

Rob Triest vindt de Knardijk de plek bij uitstek om de biodiversiteit te vergroten. "Deze dijk bestaat voor 80 procent uit zand, terwijl de omliggende gebieden kleigrond hebben. Dit betekent dat er andere soorten bloemen en planten op kunnen groeien dan in de rest van de provincie. En daar trek je dan ook weer meer bijen mee aan."

Wie gaat het betalen?
Waterschap, provincie en gemeenten ondersteunen de ideeën die worden uitgekozen, maar initiatieven moeten zelf voor financiering zorgen. Volgens Triest heeft energiemaatschappij Eneco toegezegd de aanleg van nieuwe natuur op de Knardijk te willen betalen. Wanneer er groen licht voor de plannen komt is nog niet duidelijk. "De natuur is in nood, dus we moeten zo snel mogelijk op z'n minst de bloemen gaan zaaien", aldus de imker.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
Adverteerder in de rubriek Waterschap
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 20.4 °C
  • 0.0 mm
  • 21.8 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2020 Voetbalpoule
BHZNet EK2020 Voetbalpoule BHZNet EK2020 Voetbalpoule
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top