Adm. Financiële Advisering Kafa
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

In vogelvlucht: De orchidee

Woensdag 10 juli 2019
In vogelvlucht: De orchidee
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De orchidee.

Wie orchideeën zegt, denkt gelijk aan de kleurrijke subtropische bloemen. We kennen de orchidee vaak als kamerplant die in allerlei kleuren voorkomt maar op de Flevolandse bodem groeien ook bijzondere orchideeën. Voor de rubriek 'In vogelvlucht' heb ik wel eens eerder een algemeen verhaal geschreven over het natuurlijk stukje op de hoek Zonneweide/ Vliegersveld. Tijdens inventarisatiewerk waarbij ik bekijk wat er allemaal groeit en bloeit, viel mij op hoeveel orchideeën hier nu bloeien. Hier komt de gevlekte en gewone rietorchis voor.


In Nederland komen bijzondere soorten orchideeën voor: de één uitbundig van kleur, de andere minder opvallend zodat je er haast aan voorbij zou lopen zonder ze op te merken.
Waar destijds vele graslanden in mei en juni vol stonden met kleurrijke orchideeën blijft het nu vaak beperkt tot natuurreservaten.

De strook aan de Zonneweide beheren wij dusdanig dat deze in het teken staat van de orchidee. Geen bemesting, maaien en afvoeren na de bloei. Door de jaren heen heeft dit geresulteerd in wat het nu is.


Gaat het met de orchidee goed dan liften de andere planten hier op mee. Deze planten komen voor op vochthoudende graslanden. De gevlekte rietorchis lijkt veel op de rietorchis maar er zijn wel degelijk verschillen:
- De plant is forser dan de rietorchis
- De bladeren vertonen grote, roodbruine vlekken
- De bloemlip is donkerder van kleur
- De bloeitijd is later

Het zijn prachtige planten, de bloeiwijze is een aar van 15 tot 50 cm, afhankelijk van de soort. De kleur is rozerood tot paars en de bloeitijd is van einde mei tot half juli. De bladeren zijn lancetvormig.

Na een aantal jaren van afname zie ik nu toch een stijging in het aantal planten. Het zaad van beide planten is erg fijn, het wordt door de wind verspreid. Voor het overleven als plant is zij aangewezen op een symbiose met een bodemschimmel. Dit wil zeggen dat de juiste bodemschimmel aanwezig dient te zijn, anders kiemt het zaad niet.

Het is een bijzondere mooie plant om eens van dichtbij te bekijken, dan verwonder je je hoe mooi de natuur in elkaar zit!

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top