Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Meer reeën aangereden op de Rietweg

Woensdag 13 januari 2021
Meer reeën aangereden op de Rietweg
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De afgelopen tijd zijn er op het Lelystadse deel van de Rietweg meer reeën aangereden dan normaal en dat heeft mede te maken met de coronaperiode. Dat vermoedt Faunabeheereenheid Flevoland (FBE). De afgelopen drie maanden zijn er op de weg zes reeën aangereden. Vorig jaar, in dezelfde periode, was dat er geen één. Volgens Laura Schrauwen heeft dat mede te maken met een toename van het aantal bezoekers van het Larserbos.

"We weten dat er meer mensen zijn die gaan wandelen in het bos omdat we met corona toch niet zoveel mogen. Daardoor is er meer verstoring. En als wandelaars honden los laten lopen en die achter reeën aangaan, kan het zo maar zijn dat ze de weg overvliegen en aangereden worden," zegt Schrauwen.

Daarnaast denkt de organisatie dat er ook meer reeën zijn dan vorig jaar. Dat is niet zeker omdat vanwege corona de telling van de dieren niet doorgegaan is. In andere jaren werden er wel meer reeën afgeschoten in het gebied maar dat is voor jagers nu lastig, juist door de grote aantallen wandelaars.

Extra groot risico
Typisch aan de Rietweg, en aan de Larserdreef die daaraan parallel loopt, is dat er aan de ene kant van de weg bos is en aan de andere kant landbouwgrond. Volgens Schrauwen maakt dat het risico op een aanrijding extra groot: "De dieren willen vanuit het bos naar de overkant om van de landbouwgewassen te eten. En dan moeten ze de weg oversteken."

Schemering
Het risico op een aanrijding met een ree is het grootst tijdens de schemering omdat de dieren zich dan verplaatsen. Schrauwen adviseert mensen dan ook om juist dan goed op te letten. "Er kunnen overal reeën oversteken daar waar bosgebieden zijn. Pas je snelheid aan naar 60 km p/u, dat heeft ook te maken met het voorkomen van een aanrijding."

Hekken
Andere opties om aanrijdingen te voorkomen, zoals een hek langs de weg neerzetten, zullen volgens de gemeente Lelystad niet werken. "Hekken gaan we niet neerzetten, omdat dit niet te doen is. We kunnen namelijk niet voorkomen dat reeën de weg oversteken. Dan zou het leefgebied op die locatie aan twee kanten volledig afgesloten moeten worden. En dan nog heb je te maken met een deel van de reeën die gaan trekken en dan verderop gaan oversteken", laat een woordvoerder weten.

Verkeersborden
Volgens de gemeente heeft zij maar een klein deel van de Rietweg in beheer en staan daar borden met waarschuwingen. "Dit deel van de Rietweg doorkruist een leefgebied van reeën, onder andere van het Larserbos en de bosstroken langs de Laserweg. Op deze locatie staan borden dat men daar moet oppassen voor overstekende reeën."

Niet uitwijken
Mocht er toch een ree in je koplampen verschijnen dan moet je volgens Schrauwen vooral niet uitwijken. "Rijd het dier aan. Dat is voor u beter dan tegen een boom aan te rijden. En bel dan altijd de politie, die kunnen ervoor zorgen dat, indien nodig, het dier uit zijn lijden wordt verlost."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Adm. Financiële Advisering
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top