Teakhouten meubelen PolderTEAK
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Adm. Financiële Advisering Kafa

Aanrijdingen met reeën: 30 procent meer vergeleken met vorig jaar

Woensdag 5 mei 2021
Aanrijdingen met reeën: 30 procent meer vergeleken met vorig jaar
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Het aantal aanrijdingen met reeën in Flevoland is flink toegenomen. In het eerste kwartaal van 2020 waren er 160 aanrijdingen, in de eerste maanden van 2021 was dat aantal gestegen naar 210. Dat is een stijging van 30 procent. De stijging is volgens Faunabeheer Flevoland te verklaren door een verhoogde reeënstand en de coronadrukte in de natuurgebieden.

Het aantal aangereden reeën neemt de laatste jaren toe: van 367 in 2019 naar 403 in 2020. Volgens John Houtveen van Faunabeheer Flevoland nam het aantal ongelukken ook voor corona al toe. "Er waren zo'n 350 aanrijdingen in 2018", zegt de faunabeheerder. Reeën staan onder het wild bekend om hun verplaatsingen binnen hun territorium. Ze steken wegen over in en om Almere, het Horsterwold in Zeewolde, het Spijkbos in Biddinghuizen en het Kuinderbos in Bant.

Afschotplan
Om het probleem bij de bron aan te pakken, stelt Faunabeheereenheid Flevoland elk jaar een afschotplan op. Dat is onlangs voor 2021 gebeurd, waardoor de risico's voor dit jaar zoveel mogelijk zijn afgedekt. Houtveen: "Je moet in ieder geval zorgen dat je tenminste de aanwas eraf haalt en het liefst er wat bij, zodat je de stand omlaag helpt." Volgens Houtveen is de drukte in natuurgebieden ook reden voor reeën om zich te verplaatsen. De dieren trekken verder de natuur in, waardoor ze in de buurt van wegen komen. Ook zijn loslopende honden een risico. "We hebben regelmatig ook reeën die doodgebeten worden door honden."

Altijd bellen
Faunabeheer Flevoland benadrukt dat aanrijdingen met wild nooit te voorkomen zijn. "Op het moment dat je dieren hebt, zul je aanrijdingen houden. Dat is normaal." Houtveen heeft wel een tip voor degenen die een dier voor hun auto krijgen. "Bel na die tijd altijd de politie. Wij komen altijd ter plaatse, zoeken het dier op en als het diertje nog niet dood is, verlossen we het uit zijn lijden. En als-ie wat verder het bos in is gegaan, zoeken we het op met een hond."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top