Teakhouten meubelen PolderTEAK
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Plan: 5000 hectare voor loslopende edelherten

Vrijdag 23 juli 2021
Plan: 5000 hectare voor loslopende edelherten
Foto: Freeimages.com - Rainer SXC Schmidt / rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - De groep edelherten die sinds vorig jaar rondloopt bij Biddinghuizen en Zeewolde moet een leefgebied van 5.000 hectare natuurgebied toegewezen krijgen. Dat staat in het Faunabeheerplan Edelherten van de Faunabeheereenheid Flevoland. Dat plan wordt in oktober aan de provincie voorgelegd.

De groep edeheren bestaat uit 10 a 15 dieren. Waarschijnlijk zijn de herten vanuit de Veluwe via de randmeren naar Flevoland gezwommen. Landbouworganisatie LTO Noord stuurde vorig jaar juli een brandbrief naar de provincie over de dieren. De landbouwsector was bang dat de populatie in Oostelijk Flevoland zou groeien en grote schade aan landbouwgewassen zou toebrengen. Daarnaast zouden ze ziektes kunnen overbrengen en een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen.

Beschermd
Omdat de edelherten waarschijnlijk van de Veluwe komen, vallen ze onder een 'beschermde inheemse diersoort'. Er mag daarom niks met de dieren gedaan worden tot de provincie een goedgekeurd beleids- en beheerplan heeft. Dat plan is nu dus opgesteld door de Faunabeheereenheid Flevoland in samenwerking met andere betrokken partijen.

Gedoogzone
In het plan staat verder dat er naast het leefgebied een gedoogzone van 500 meter breed moet worden aangewezen. In die zone kunnen de dieren vrij bewegen en zoeken naar eten. De boeren in die zone krijgen een vergoeding voor de eventuele schade die de herten aanbrengen. Als de dieren buiten de zone komen, blijft de nulstand gelden, zo staat in het plan. Dat betekent dat dieren die daar komen, afgeschoten mogen worden.

Geen hek
Volgens Laura Schrauwen van de Faunabeheereenheid komt er geen hek om het natuurgebied of om de gedoogzone. Dat zou niet te doen zijn. "We weten niet wat de dieren gaan doen maar we gaan het monitoren. En over 5 jaar gaan we het evalueren." Veel meer wil Schrauwen nog niet over het plan kwijt, omdat het pas in oktober met de provincie wordt besproken.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 3.0 °C
  • 0.2 mm
  • 7.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop Kerstbomen te koop
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top