Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Veel jonge oeverzwaluwen uitgevlogen bij van Werven

Dinsdag 5 juli 2022
Veel jonge oeverzwaluwen uitgevlogen bij van Werven
Oeverzwaluwen voor kunstwand
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

BIDDINGHUIZEN - In maart gaat een groep vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland wekelijks op pad voor onderhoud aan een aantal kunstwanden voor oeverzwaluwen. De wanden moeten jaarlijks worden opgevuld met vers rivierzand, willen ze in trek blijven. Het vullen is best een zware klus. Maar dat het niet voor niets is, blijkt uit de broedresultaten.

Zo rond eind maart, begin april komt de oeverzwaluw terug in Nederland vanuit zijn overwinteringsgebied in de Sahel-regio. De oeverzwaluw broedt graag in steile, zanderige wanden, waar hij zelf een nestgang uitgraaft. Achter in de gang legt de oeverzwaluw 4-5 eieren. De jongen zitten ruim 3 weken in het nest.

Om de oeverzwaluw te helpen heeft Van Werven een betonnen oeverzwaluwwand aangelegd met gangen. Die gangen moeten ieder jaar opnieuw gevuld worden met zand, zodat de vogel een nieuw nest kan uitgraven.

Stagiaire Alex van Landschapsbeheer telt dit jaar het aantal bewoonde nestgaten. "Dit is best wel een grote wand, met 320 gaten" vertelt hij. "De resultaten van de eerste leg zijn bekend, namelijk 185 bewoonde nestgaten. Zou je uitgaan van 2 jongen per nest, wat een voorzichtige schatting is, dan kom je toch op een kleine 400 uitgevlogen jongen" besluit hij. "Een mooi resultaat. En het broedseizoen is nog niet afgelopen voor de oeverzwaluw, dus de babyboom in Biddinghuizen gaat nog door."

Landschapsbeheer Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.4 °C
  • 0.0 mm
  • 9.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top