Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Adm. Financiële Advisering Kafa

Column Martine Dubois: Paradise in Town

Maandag 17 oktober 2022
Column Martine Dubois: Paradise in Town
Foto: Martine Dubois

BIDDINGHUIZEN - In het kader van Actieplan Biodiversiteit onderneemt Gemeente Dronten diverse acties om de leefomgeving voor mens, plant en dier te verbeteren. Martine Dubois heeft daar een column aan besteed om het toegankelijk te maken voor de Biddinghuizenaren. De titel van de column: Paradise in Town.

Stel je eens voor hoe het zou zijn... velden rijk bloeiende bloemen waar vlinders vrolijk boven dartelen, blije bijen die zoemend nectar verzamelen en kleurrijke vogels die af en aan vliegen. Zucht! Het is als een droom, een paradijs in een ver land of ergens in een beschermd natuurgebied... of veel dichterbij?!

Een bloemenweide... Eigenlijk is dat net zo iets als ons Multifunctioneel Centrum, snackbar Twins en Jan zijn supermarkt in één. Ik moet grinniken om deze metafoor, maar hij klopt wel degelijk. In het MFC van ons dorp is het een komen en gaan van grote en kleine mensen. De één gaat naar de bieb, kleine mensjes gaan er naar school en iedereen loopt er in en uit.

Bij Twins halen we wat voor de lekkere trek en bij Jan zijn we voor de serieuze boodschappen... Met bloemenweides is het niet anders. Bloemenweides of 'kruidenrijk grasland' -zoals de vakterm luidt- zijn de MFC annex supermarkt van de natuur! De hoog opgroeiende kruiden met hun bloemen trekken met hun geuren en kleuren allerlei prachtig vliegend spul aan zoals vlinders, wilde bijen en hommels. Dagelijks laden zij hun 'boodschappenmandjes' vol met nectar en stuifmeel. Doordat een bloemenweide één keer en hooguit twee keer per jaar worden gemaaid zijn er talloze kevers, spinnetjes, muggen, lieveheersbeestjes, torren, oorwormen, pissebedden en nog veel meer beestjes die een genoeglijk leven leiden in dit kleurrijke 'gebouw' waar het heerlijk veilig toeven is. Vogels, die natuurlijk ook niet gek zijn, weten zo'n bloemenweide haarfijn te vinden en snacken van de overvloed aan insecten... Moet ik nog verder gaan of is mijn punt duidelijk? Bloemenweides, ze zijn een onmisbaar MFC voor de natuur. Maar daar houdt het niet op. Want wist je dat je als mens blij wordt van bloemen als je ze ziet?! Dat is onderzocht. En wie geniet er niet van vogelzang?! Dát maakt natuur in de stad en het dorp nu juist ook zo belangrijk... natuur dichtbij huis is niet alleen goed voor de biodiversiteit in Nederland, het is vooral ook goed voor jezelf, jouw buurt, jouw leven!

Terug naar het begin of beter gezegd de titel van mijn schrijverij: Paradise in Town! Want dit prachtige, kleurrijke, weelderige en haast sprookjesachtige paradijs wordt dit najaar aangelegd, gewoon in ons eigen Biddinghuizen! Gemeente Dronten gaat een aantal strak gemaaide gazons midden in Biddinghuizen omzetten naar kleine natuur-MFC-paradijsjes! Het worden plekken waarvan wordt genoten door alles wat zoemt, piept en kriebelt. En wij... wij genieten met hen mee!

De projectlocaties zijn gazons aan de Kopakker, Boshof en bij de moskee.

Initiatiefnemers:
Gemeente Dronten
Dorpsbelangen Biddinghuizen
Martine Dubois, Freelance boswachter
nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Natuur
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top