Flevolamb Flevolamb
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Bevolking Flevoland sterkst gegroeid van alle provincies

Woensdag 4 januari 2023
Bevolking Flevoland sterkst gegroeid van alle provincies
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Flevoland was vorig jaar, net als in 2021, de provincie met de sterkste bevolkingsgroei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal inwoners van onze provincie groeide door natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte), door binnenlandse verhuizingen en door immigratie.

In Flevoland kwamen er vorig jaar ruim 22 mensen per duizend, oftewel zo'n 9600 inwoners bij. Naast Flevoland zagen vooral ook Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland het aantal inwoners groeien.

Bij de tien grootste gemeenten van het land was Almere met ruim 4500 nieuwe inwoners na Eindhoven de stad met de sterkste bevolkingsgroei. In de meeste grote steden werd het aantal inwoners vooral groter door de komst van immigranten. Maar bij Almere kwam dit ook doordat er veel geboorten waren en doordat veel mensen vanuit andere gemeenten naar Almere verhuisden.

Noordoostpolder groeide vooral op papier
Noordoostpolder springt er in de cijfers van het CBS ook uit en behoort landelijk zelfs tot de zeven gemeenten waarin het inwoneraantal relatief het sterkst groeide. Maar uit navraag bij de gemeente Noordoostpolder blijkt dat de sterke groei van zo'n 4 procent wel vooral is toe te schrijven aan de verbeterde registratie van arbeidsmigranten. Er werken zo'n 2000 tot 3000 hoofdzakelijk Polen en Bulgaren bij agrarische bedrijven in de gemeente. Op advies van de commissie onder leiding van Emile Roemer heeft de gemeente een gerichte actie gehouden om arbeidsmigranten in te schrijven, zodat ze ook gebruik kunnen maken van de voorzieningen in de gemeente. Dit betekent dat deze inwoners er voor een deel al waren, maar sinds vorig jaar bestaan ze ook op papier.

Oorlog in Oekraïne zorgt voor toename
Door de toestroom van Oekraïners en andere vluchtelingen groeide het aantal inwoners vorig jaar in bijna elke gemeente. Ook in Flevoland is dat effect terug te zien. In totaal worden in onze provincie een kleine 3000 Oekraïners opgevangen. Renswoude (Utrecht), Gennep (Limburg) en Pekela (Groningen) ontvingen relatief de meeste Oekraïners: meer dan 20 per duizend inwoners.

Geboorteoverschot in Flevoland
Zonder buitenlandse migratie zouden aanzienlijk meer Nederlandse gemeenten te maken hebben gehad met bevolkingskrimp. Door de vergrijzing neemt het aantal gemeenten waar meer mensen overlijden dan er baby's worden geboren landelijk namelijk toe. Flevoland, de Randstad en de regio Zwolle vormen hierop in Nederland een uitzondering. Op deze plekken worden nog altijd meer baby's geboren dan er mensen overlijden.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Flevoland
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.7 °C
  • 0.0 mm
  • 16.9 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top