Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Adm. Financiële Advisering Kafa
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Flevolamb Flevolamb

Muziekfestival 8 en 9 april uitgelicht

Zondag 3 april 2011

BIDDINGHUIZEN - Op 8 en 9 april wordt het muziekfestival weer gehouden in de Voorhof.

Aandit festival werken o.a. mee Byzantijnskoor Bortnyansky, Rozjinkes en Heleen van Els.

Byzantijnskoor Bortnyansky is te zien en te beluisteren op zaterdagmiddag 9 april Bortnyansky legt zich toe op het ten gehore brengen van liederen die geschreven zijn als liturgische bijdrage aan de erediensten van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De liederen worden in de oorspronkelijke taal ingestudeerd. Tijdens optredens en uitvoeringen wordt á capella gezongen.

Daarnaast legt het koor zich ook toe op het instuderen en ten gehore brengen van Oost-Europese Volksmuziek waarin naast optimisme en vrolijkheid ook vaak veel heimwee weerklinkt.

Bij concerten en optredens dragen de koorleden speciale kleding hetgeen een karakteristieke uitstraling geeft aan het geheel.

Het koor is opgericht op 1 januari 1992 door een aantal liefhebbers van de Oost-Europese muziek.

De naam Bortnyansky is gekozen als eerbetoon aan de Russische componist die veel bijgedragen heeft aan het bekend worden van het Russische muzikale erfgoed.

Sinds februari 2000 staat het koor onder muzikale leiding van Yuri Golland.

Geboren in Rusland en op 4-jarige leeftijd gestart met de muzikale opleiding. Hij studeerde in 1974 af aan het beroemde Rimsky Korsakov conservatoruim te St. Petersburg in de vakken piano en orkestdirectie. Yuri Golland heeft in Rusland als solist met het Petersburgs-symfonieorkest vele tournees gemaakt.

Vanaf 1975 heeft hij les gegeven aan genoemd conservatorium en begeleidde hij jonge musici. Sinds 1993 woont Yuri in Nederland en is hij werkzaam als dirigent en pianodocent.

Rozjinkes
Klezmermuziek door Rozjinkes is te zien en te beluisteren op zaterdagavond 9 april. Rozjinkes bestaat sinds het voorjaar van 2005. De leden van Rozjinkes hebben verschillende muzikale roots, van klassiek tot pop, van straatmuziek tot theater.

De aantrekkingskracht van de melancholische vrolijkheid van de Jiddische klezmermuziek heeft hen bij elkaar gebracht. Klezmer als aanduiding voor het muziekgenre is pas sinds de klezmerrevival in de jaren zeventig in zwang geraakt, en is heden ten dage een smeltkroes van stijlen. In de klezmermuziek zijn naast veel Balkan invloeden (Roemeense, Bulgaarse Russische, Griekse) ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden terug te vinden.

Klezmermuziek en Jiddische muziek zijn nauw met elkaar verstrengeld; de meeste teksten zoals die in klezmermuziek worden gezongen komen uit het Jiddisch.

Heleen van Els
Heleen van Els uit Biddinghuizen speelt al van jongs af aan piano. Toen ze 18 was wilde ze graag op straat optreden en heeft ze een accordeon gekocht. Ze heeft er nooit op hoeven leren spelen, sommige dingen krijg je cadeau in ’t leven vertelde ze. Ze heeft in veel landen op straat gemusiceerd en doet dat nog steeds met veel plezier. Ze vind alle muziek die haar raakt mooi, zowel het melancholische als 't blije, en de combinatie is helemaal geweldig volgens haar. Het past ook goed bij de accordeon die ook die beide stemmingen in zich heeft.

De organisatie van Muziekfestival Spranklend is erg in haar nopjes met bovenstaande muziek kunstenaars.


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Voorhofdagen
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 7.6 °C
  • 3.2 mm
  • 12.2 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top